Ľubomír Hudačko Samospráva

Voľby do VÚC sa blížia: Už je známe, koľkých poslancov zvolíme v okrese

Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v utorok schválili, že v novembrových voľbách do regionálneho parlamentu sa bude voliť opäť 62 poslancov. Najviac poslancov bude z okresov Prešov a Poprad, a to 12 a osem poslancov.

Ilustračný obrázok k článku Voľby do VÚC sa blížia: Už je známe, koľkých poslancov zvolíme v okrese
Zdroj: TASR

Korešponduje to aj s počtom obyvateľov v týchto okresoch, ktoré sú v Prešovskom kraji najľudnatejšie.

„Po šesť poslancov budú mať okresy Bardejov a Vranov, po päť okresy Humenné a Kežmarok. Štvorčlenné zastúpenie v parlamente Prešovského samosprávneho kraja budú mať okresy Sabinov a Stará Ľubovňa. Trojica poslancov bude z okresov Svidník, Snina a Levoča. Do poslaneckých lavíc by mali zasadnúť aj dvaja poslanci zo Stropkova a jeden z Medzilaboriec,“ konkretizoval predseda PSK Peter Chudík.

V okresoch Humenné, Medzilaborce, Snina a Levoča nemajú podľa Chudíka obvodné úrady vhodné priestory pre činnosť obvodných volebných komisií a odborných sumarizačných útvarov, preto boli sídla určené do škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávy.

Prešovský samosprávny kraj má viac ako 817 000 obyvateľov. Zastupiteľstvo určilo počet poslancov v pomere 12 000 až 15 000 obyvateľov na jedného poslanca. Súčasný krajský parlament má 62 poslancov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM