Krimi Video

Vražda v Šuňave: Jozef Király si vypočul ortieľ Najvyššieho súdu SR

Bývalý majiteľ pohrebníctva Jozef Király sa postavil pred senát Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

Ilustračný obrázok k článku Vražda v Šuňave: Jozef Király si vypočul ortieľ Najvyššieho súdu SR
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Bývalý majiteľ pohrebníctva Jozef Király pôjde za úkladnú vraždu Romana A. z roku 2019 na 23 rokov do väzenia. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu (NS) SR na svojom verejnom zasadnutí. Verdikt je právoplatný.

NS SR zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku z 20. októbra 2020, a to len v časti päťročného zákazu viesť motorové vozidlo. Dôkazy boli prvostupňovým súdom podľa NS SR vykonané zákonným spôsobom. Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vyjadril spokojnosť nad rozhodnutím NS SR, ktorý podľa jeho slov potvrdil závery ŠTS.

Nasleduje dovolanie

S dnešným rozhodnutím nie som spokojný. Toto rozhodnutie plne akceptujem, ale zároveň ho považujem za nesprávne a voči môjmu klientovi za nespravodlivé. Király je pripravený v konaní pokračovať, využije mimoriadny opravný prostriedok a vo veci podá dovolanie,“ povedal pre médiá po opustení súdnej miestnosti Királyho obhajca Peter Behúň.

Királyho ŠTS na jeseň 2020 uznal za vinného z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. Uložil mu trest odňatia slobody vo výmere 23 rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Zároveň mu uložil ochranný dohľad vo výmere troch rokov. Rozsudok nebol právoplatný, obžalovaný sa proti nemu odvolal. Prokurátor ÚŠP sa vzdal práva odvolať sa.

Vydieral manželku

Vražda sa stala v roku 2019 v obci Šuňava v okrese Poprad. Obžalovaný zavraždil Romana A. skladacím nožom piatimi ranami do oblasti hrudníka v dome smútku. Jeho telo priviezol v kufri auta domov v patologickom vaku a za pomoci manželky ho odstránil. Mal úmysel vydierať svoju manželku jej aktívnou účasťou na vražde Romana A., a to z dôvodu, aby zmenila svoje rozhodnutie rozviesť sa s ním.

Proces sa začal v tejto veci koncom júla 2020, keď obžalovaný priznal, že sa skutku dopustil. Odmietol však, že by išlo o vraždu pripravovanú.

Slová prokurátora a obhajcu po verdikte Špeciálneho trestného súdu na jeseň 2020.

Zdroj: TASR

Aktuálne zo Slovenska:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM