Jakub Forgács Správy

Vražedný útok Talibanu v Pakistane: Obeťou je aj horolezec Peter Šperka

Pri ozbrojenom prepade pod horou Nanga Parbat zahynulo až desať ľudí! Boli medzi nimi zrejme aj dvaja Slováci, členovia ukrajinskej výpravy, Anton Dobeš a Peter Šperka. Ten bol známy i ako tatranský horský vodca a člen Horskej záchrannej služby.

Ilustračný obrázok k článku Vražedný útok Talibanu v Pakistane: Obeťou je aj horolezec Peter Šperka
Zdroj: Webnoviny.sk

Príslušníci islamistického hnutia Taliban vtrhli v sobotu večer do základného tábora pri hore Nanga Parbat (8125 m) v odľahlej časti severného Pakistanu a zabili deväť zahraničných horolezcov ako aj ich pakistanského sprievodcu. Medzi obeťami sú zrejme aj dvaja Slováci. S odvolaním sa na prezidenta ukrajinskej Federácie alpinizmu a horolezectva Gennadija Kopejku to uviedla ukrajinská televízna stanica Svit24.

Bez oficiálneho potvrdenia

Tá Slovákov identifikovala ako Petra Šperku a Antona Dobeša. Ďalšími obeťami sú traja ukrajinskí horolezci z Charkova, dvaja Číňania a jeden Američan. O život prišiel aj pakistanský sprievodca. Kopejka tieto informácie získal od člena medzinárodnej skupiny horolezcov Alexandra Zakolodného, údaje však zatiaľ nie sú oficiálne potvrdené od pakistanskej strany. Identifikácia obetí by sa podľa TV stanice mala konať v pondelok v Islamabade.

Slovenskému ministerstvu zahraničných vecí zatiaľ pakistanské úrady túto informáciu taktiež nepotvrdili, ministerstvo to ale preveruje. O smrti slovenských horolezcov píše aj facebooková stránka International Nanga Parbat Expedition 2013. Slovenskí horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš odleteli 6. júna z Kyjeva. Členovia Himalaya Clubu vyrazili do Pakistanu spolu s horolezcami z Ukrajiny. Slovensko–ukrajinská expedícia mala za cieľ vystúpiť na Nanga Parbat (8125 m).

Napadli ich prezlečení za policajtov

V nedeľu však prišla strašná správa. Ozbrojení muži prezlečení za policajtov prepadli horolezcov v základnom tábore na relatívne pokojnom severe Pakistanu. K útoku sa prihlásila pakistanská odnož radikálneho hnutia Taliban, podľa ktorého išlo o odplatu za útoky amerických bezpilotných lietadiel na území Pakistanu, pri ktorých zahynul druhý najvyšší veliteľ pakistanskej frakcie Valí Rahmán. K vražednému útoku sa okrem Talibanu prihlásilo aj pakistanská militantná skupina Džundulláh, ktorá mala zabíjať z nenávisti k cudzincom.

Prvotné informácie, ktoré priniesli svetové agentúry, hovorili, že pri útoku zahynuli piati Ukrajinci, traja Číňania, jeden Rus a pakistanský sprievodca. Vo večerných hodinách informáciu o Slovákoch spresnila agentúra AP. Jeden z Číňanov mal útok prežiť. „Neznámi ľudia vošli do tábora, kde zahraniční turisti nocovali v stanoch a spustili paľbu,“ uviedol vysoký policajný predstaviteľ provincie Gilgit-Baltistán pre agentúru Reuters.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM