Peter Handzuš Správy

Vrchol Rysov je už čistý. Firma odstránila tabuľu s menami a dátumom výstupu

Vrchol Rysov už nehyzdí brzda z vagóna a tabuľka s menami návštevníkov, ktorí zdolali tento vysokotatranský vrchol 21. júna 2018.

Ilustračný obrázok k článku Vrchol Rysov je už čistý. Firma odstránila tabuľu s menami a dátumom výstupu
6
Galéria
Foto: Břetislav Smysl

Firma, ktorá vyvolala vlnu rozhorčenia umiestnením pamätnej tabule s menami a dátumom výstupu na vrchol Rysov, už svoju “výzdobu” odstránila. Nie je to však jediný prípad porušovania pravidiel v národnom parku. Často sa stáva, že ľudia v tatranskej prírode osadzujú pamätné kríže. Správcom turistických chodníkov na území Tatranského národného parku sú Štátne lesy TANAP-u, a ako správca nie sú takýmito aktivitami nadšené.

“Ak si zoberieme, koľko turistov ročne navštívi niektorý z tatranských vrcholov a všetci by sa rozhodli zanechať po sebe takúto pamiatku, tak asi by pohľad na kopce olepené rôznymi tabuľkami nebol príliš lákavý. Takéto niečo podľa nás do národného parku jednoducho nepatrí. Oceňujeme, že si to napokon uvedomili aj tí, ktorí na Rysoch tabuľku so svojimi menami osadili a zároveň dúfame, že to, čím si v posledných dňoch prešli, bude mementom aj pre ostatných. Všetky takéto „pamiatky“ po návštevníkoch pracovníci Štátnych lesov TANAP-u hneď aj odstraňujú,” uviedla koordinátorka vonkajšej komunikácie ŠL TANAP-u Martina Petránová.  

Tento týždeň odstránili pracovníci Štátnych lesov TANAP-u pamätný kríž na Kôprovskom štíte, ďalší kríž evidujú v Bielovodskej doline. “Nie je to síce rovnaký prípad, ale aj touto cestou by sme chceli upozorniť, že ak si chcú príbuzní alebo priatelia uctiť pamiatku blízkeho človeka, aby postupovali v súlade s pravidlami, ktoré platia v národnom parku,” dodala Martina Petránová.

Tým, ktorí zahynuli v horách, je možné pamätnú tabuľku umiestniť na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese, v Žiarskej doline alebo na Zverovke.

Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM