Martin Sýkora Správy

Vrtuľník letel na dve miesta pomôcť dvom turistkám: V horách sa nepreceňujte!

Tatranskí horskí i leteckí záchranári pomáhali dvom zraneným turistkám. Zatiaľ čo doratovali jednu, leteli pomáhať druhej. Tatry sú krásne, no netreba ich podceniť.

Ilustračný obrázok k článku Vrtuľník letel na dve miesta pomôcť dvom turistkám: V horách sa nepreceňujte!
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

V utorok (20.06.) krátko pred 14:00 hod. bola Horská záchranná služba prostredníctvom Operačného strediska ZZS požiadaná o pomoc pre 60–ročnú belgickú turistku, ktorá na chodníku zo Štrbského plesa na Popradské pleso spadla a pravdepodobne si spôsobila zlomeninu zápästia. Na pomoc jej odišli záchranári HZS zo Starého Smokovca.

Počas ich presunu na miesto zásahu sa jej stav začal zhoršovať, o čom svedkovia informovali Operačné stredisko ZZS. Na miesto bola následne operátorom ZZS vyslaná aj posádka VZZS z Popradu.

„K postihnutej bol pomocou palubného žeriavu spustený lekár Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS), ktorý jej spoločne s horskými záchranármi poskytol neodkladnú zdravotnú starostlivosť,“ uviedli horskí záchranári. Tu sa však zásah záchranárov neskončil.

HZS zranené turistky 06/2017
3
Galéria

V priebehu tohto zásahu, požiadali prostredníctvom tiesňovej linky HZS 18 300 o pomoc turisti z Veľkej Studenej doliny. Počas zostupu zo Zbojníckej chaty tam na turistickom chodníku spadla 50-ročná slovenská turistka, ktorá utrpela tržné poranenie a zlomeninu nosa.

„Vzhľadom na závažnosť poranení a stav postihnutej, záchranári HZS požiadali o súčinnosť posádku VZZS, ktorá zasahovala medzi Štrbským a Popradským plesom. Po vyzdvihnutí lekára smeroval vrtuľník VZZS k druhej zranenej turistke. Zásah vo Veľkej Studenej doline vykonali leteckí záchranári samostatne,“ informovali horskí záchranári, ktorí zatiaľ transportovali belgickú turistku s úrazom zápästia na nosidlách Kong na Popradské pleso a odtiaľ terénnym automobilom k privolanej sanitke RZP, ktorou bola prevezená do nemocnice v Poprade.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM