Monika Vengrínová Rôzne

Vstup do Spišskej Soboty je konečne reprezentatívny: Dočkal sa novej cesty i chodníka

Za cestu do historickej mestskej časti sa už mesto nemusí hanbiť. Niekoľkomesačné práce na novej ceste finišujú a vstup do Spišskej Soboty tak nadobudol reprezentatívny charakter. Novinkou je i chodník, ktorý však premávku v tejto časti zjednosmernil.

Ilustračný obrázok k článku Vstup do Spišskej Soboty je konečne reprezentatívny: Dočkal sa novej cesty i chodníka
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Hneď na prvý pohľad vidno, že vstup do najkrajšej a pamiatkovej mestskej časti je naozaj reprezentatívny. Predtým to bola hanba, priznávam. Dnes je však taký, akým by mal byť,“ myslí si popradský primátor Anton Danko.

Nové bezplatné parkovacie miesta

Komunikácia na ulici Pod bránou prešla niekoľkomesačnou rekonštrukciou, vrátane spodných vrstiev. Pribudlo šestnásť nových parkovacích miest, ktoré sú zatiaľ pre verejnosť bezplatné i nový pravostranný chodník. Práve ten spôsobil, že premávka bude len v jednom smere, nakoľko samotná cesta sa jeho prístavbou zúžila. Výjazd tak bude možný cez Slavkovskú alebo Matejovskú ulicu.

Súčasťou rekonštrukcie v tejto mestskej časti bola i rekonštrukcia verejného osvetlenia na Slavkovskej ulici. „Z troch nových stĺpov bolo potrebné zrealizovať dva historizujúce, ktoré ladia so stĺpmi na Sobotskom námestí osadenými v rámci jeho rekonštrukcie už skôr,“ uviedla Kristína Horáková, vedúca odboru výstavby MsÚ v Poprade s tým, že na základe podmienky Krajského pamiatkového úradu bol počas stavebných prác nariadený i archeologický výskum, pričom žiadne archeologické nálezy nájdené neboli.

Cesta je už prejazdná

Rekonštrukcia komunikácie na ulici Pod bránou stála 213 tisíc eur, rekonštrukcia Slavkovskej ulice vrátane osvetlenia takmer 66 tisíc eur. Práce začali koncom apríla tohto roka a momentálne sa ukončujú. Cesta je už prejazdná.

V týchto dňoch prebieha v Spišskej Sobote i rekonštrukcia rigolov pri ceste v blízkosti archívu a knižnice, ktoré boli pôvodne realizované v rámci rekonštrukcie námestie, avšak veľmi sa neosvedčili. „Po odsúhlasení Krajským pamiatkovým úradom sú nahrádzané čadičovými kockami, ktorých máme teraz dostatok vzhľadom na prebiehajúce rekonštrukcie, nakoľko sa tieto čadičové kocky nachádzali v existujúcich cestách,“ dodala Horáková.

Kolaudácia miestnej komunikácie v Spišskej Sobote
14
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM