Peter Handzuš Rôzne

Vtáctvo treba prikrmovať iba v prípade, že nasneží

Vtáctvo sa v chladných mesiacoch prikrmuje iba keď je súvislá snehová pokrývka.

„Prikrmovanie v podmienkach, kedy si vtáky dokážu zabezpečiť potravu sami im viac ublíži, ako pomôže,“ poznamenal ornitológ Ján Gúgh zo SOS/BirdLife Slovensko. Upozornil, že do kŕmidiel nepatria solené, údené a korenené potraviny. Tie môžu vtákom spôsobiť vážne tráviace ťažkosti. „V zime vtáky prijímajú najmä suchú rastlinnú potravu, a preto potrebujú aj dostatok tekutín. V blízkosti kŕmidla je vhodné umiestniť plytkú misku s vodou,“ vysvetlil.

Pre vtáctvo v zime možno prichystať napríklad tukové kŕmidlo. „Roztopíme bravčový tuk, do ktorého primiešame rôzne zrná, oriešky a slnečnicu. Zmes nalejeme do kvetináča, cez ktorého spodný otvor previažeme špagát, ktorý poslúži na zavesenie tukového kŕmidla,“ priblížil jeho výrobu Gúgh. Keď tuk stuhne, kvetináč sa vyloží otvorom dole na strom, či iné vhodné miesto.

Namiesto črepníka sa dá použiť aj kokosový orech rozrezaný na polovičku. „Takýmto spôsobom môžeme vyrobiť aj kŕmidlo zo šišky borovice alebo smreka, ktorú namáčame do tukovej zmesi a necháme postupne tuhnúť prilepenú zmes na šišku,“ poznamenal. Kŕmidlo možno vyrobiť napríklad aj z PET fľaše, do ktorej sa v spodnej tretine vyreže otvor. Po nasypaní krmiva sa zavesí na strom alebo iné vhodné miesto.

Pre vtáctvo v zime sa zvykne pripravovať aj strieškové kŕmidlo umiestnené na zemi, ktoré slúži na prikrmovanie jarabíc, bažantov, ale s obľubou ho navštevujú aj vrabce, sýkorky, či strnádky žlté. „Vyrobí sa strieška veľkosti 1 až 1,5 metra a podporné nohy, ktoré budú držať striešku. Zadná časť striešky sadne nižšie k zemi. Pod striešku umiestnime vhodné krmivo, väčšinou väčšie množstvo nečisteného zrna s plevami a semienkami burín,“ ozrejmil Gúgh.

Ako poukázal, najvodnejším spôsobom ako vtáky dlhodobo podporiť v záhrade je vysádzanie kríkov a stromov, ktoré rodia bobule, semená a rôzne plody vhodné pre zimné kŕmenie. „Jarabina je vhodným krmivom pre drozdy. Hýle si pochutnajú na semienkach jaseňov. Ponechané jablká na stromoch privábia drozdy a chochláče,“ zhrnul.
Prikrmovanie je jedna z najúčinnejších metód pestovania pozitívneho vzťahu k prírode a vtáctvu. Treba však dbať na bezpečnosť vtákov i ľudí. Kŕmidlá treba umiestniť na bezpečné miesto s dostatočným priestorom na odlet vtákov v prípade nebezpečenstva, odporúča sa kŕmidlá pravidelne čistiť a udržiavať v dobrom stave. Kŕmidlá sa neumiestňujú ani blízko frekventovaných ciest a presklených plôch, do ktorých by mohli vtáky pri preletoch narážať.

Text + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM