Martin Sýkora Správy

Vtáky sa sťahujú aj spod Tatier: Ich úrazom zabránia nálepky na oknách

Rozbité zobáky na sklenených výplniach by sa mali pod Tatrami stať minulosťou. Na priehľadné plochy by sa mali začať lepiť siluety iných vtákov, čo by malo ostatným zobákom pomôcť.

Ilustračný obrázok k článku Vtáky sa sťahujú aj spod Tatier: Ich úrazom zabránia nálepky na oknách
Foto: Artur Mikołajewski / Zdroj: wikimedia.com

Samolepky so siluetami vtákov či iné ornamenty nalepené na oknách by mali pomôcť znížiť úmrtnosť vtákov, ktoré pri hľadaní potravy alebo pri preletoch v teritóriu nezaregistrujú prekážky, akými sú napríklad okná na budovách. Upozornil na to riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko v súvislosti s jesennou migráciou vtákov, ktorá sa už začala aj na území Vysokých Tatier a v jeho okolí.

Elektrické vedenie a presklené plochy zabíjajú

Podľa jeho slov sa v týchto dňoch zvyšuje počet nájdených a poranených vtákov končiacich v rehabilitačnej stanici Správy TANAP-u. „Na Slovensku sa stretávame najčastejšie s úhynmi operencov po nárazoch do elektrických vedení a presklených plôch. Sú to nielen veľké presklené budovy, protihlukové bariéry pri cestách, ale aj rodinné domy so zrkadliacimi sa oknami,“ vysvetlil Majko.

PREČÍTAJTE SI AJ: Úspešná záchrana podtatranského dravca: Vták bude opäť slobodný

Nálepky fungujú výborne

Úmrtnosť vtákov sa podľa neho dá znížiť nenáročným spôsobom. „Overeným, jednoduchým a najlacnejším spôsobom sú jednoduché samolepky so siluetami vtákov, ale i iných ornamentov, nalepené na oknách. Pri dodržaní malých rozstupov fungujú veľmi účinne. Existujú samolepky klasické, ale i s UV efektom, pre ľudské oko takmer neviditeľné, no pre vtáka neprehliadnuteľné,“ opísal Majko.

Samolepky v PDF súbore si môžu ľudia stiahnuť z internetovej stránky www.spravatanap.sk v menu TANAP špeciál, Environmentálna výchova. Tie si môžu vytlačiť na vodeodolnú fóliu.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM