Marcel Mojžiš Rôzne

Pozor na veľmi silný vietor! V Poprade môže napadnúť až 35 cm snehu

Ak ste si mysleli, že zima povedala posledné slovo, ste na omyle. Na Slovensko začal prúdiť od severu studený, pôvodom arktický vzduch. Meteorológovia varujú východ dokonca pred snehovou kalamitou a silným vetrom. V Poprade môže napadnúť až 35 cm snehu!

Ilustračný obrázok k článku Pozor na veľmi silný vietor! V Poprade môže napadnúť až 35 cm snehu
Foto: Zuzana Jakubičková

AKTUALITA! Podľa meteorológov bude na východnom Slovensku fúkať silný vietor, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 33 – 40 m/s.

Pozor na silný vietor…

Tlaková níž so stredom nad Jadranským morom prinesie aj k nám očakávané ochladenie. A to nie je zďaleka všetko. Meteorológovia náš okres varujú pred snehovými jazykmi a aj silným vetriskom. Duť bude takou rýchlosťou, že odborníci zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu museli pred ním vydať výstrahu až tretieho stupňa.

„V okrese Poprad sa OJEDINELE, NAJMA V DOLINÁCH A NA JUŽNÝCH SVAHOCH POHORÍ očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 33 – 40 m/s. Táto rýchlosť predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká. Pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká. ,“ zdvíhajú varovný prst meteorológovia. Výstraha pred vetrom platí od štvrtka 9.00 až do 16. 3. 00:00.

…Aj snehové jazyky

Aby toho nebolo málo, bacha si musíme v tom istom čase dať aj na snehové jazyky či záveje. „Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Ich výskyt je v danej ročnej dobe a oblasti bežný,ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ dodávajú odborníci na stránke shmu.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM