Správy

Výjazdové očkovanie pod Tatrami s veľkou odozvou: Pokračuje aj tento týždeň

V rámci iniciatívy „Pomôžme našej nemocnici“ zaočkovali počas dvoch dní vakcínou proti novému koronavírusu v deviatich obciach pod Tatrami takmer 350 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Výjazdové očkovanie pod Tatrami s veľkou odozvou: Pokračuje aj tento týždeň
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Mobilná očkovacia jednotka sa priamo k ľuďom vybrala s jednodávkovou vakcínou, odozva bola podľa prezidenta Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov Františka Majerského veľmi silná a záujem bol veľký. „Pomohli aj rozhovory v rómskych osadách, kde ľudia tiež zdieľajú hoaxy o vakcinácii,“ zhodnotil.

Medzi zaočkovanými podľa neho prevládali mladší ľudia, zhruba 35 percent tvorila riziková skupina nad 55 rokov. Dodal, že pri očkovaní sa tvorili dlhé rady, aj z tohto dôvodu budú v mobilnom očkovaní v regióne pokračovať na budúci týždeň. „Začíname v utorok (30. 11.) v Ždiari, budeme pokračovať ďalej v Hozelci, Švábovciach, Hôrke a Jánovciach a vrátime sa aj do tých obcí, kde sme už boli,“ upozornil František Majerský.

Pomoc popradskej nemocnici

Cieľom iniciatívy záchranárov a zdravotníkov je zachrániť popradskú nemocnicu pred kolapsom.

V dôsledku nedostatku personálu museli obmedziť či dokonca úplne zastaviť starostlivosť na niektorých oddeleniach.

Chceme pomôcť zdravotníkom, no zároveň sa už nevládzeme bezmocne pozerať do očí nezaočkovaným umierajúcim pacientom,“ skonštatoval František Majerský.

Iniciatíva odštartovala s podporou Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a pokračovala aj počas soboty v meste Vysoké Tatry. „Naším zámerom je napomôcť regiónu vrátiť sa do lepšej farby COVID automatu, a tým podporiť i cestovný ruch. Výjazdové očkovanie organizujeme v Tatrách na štyroch rôznych miestach,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Ľudia stále váhajú

V Tatranskej Kotline v doobedňajších hodinách zaočkovali zhruba tri desiatky ľudí. V Tatranskej Lomnici sa väčšina opýtaných prišla zaočkovať pre sprísnené opatreniam. „Som tu pre to, aby som sa nemusel testovať, keď chodím do práce. Doteraz mi to nebolo treba, bol som stále zdravý, takže nebol dôvod,“ uviedol Marek.

Podobne sa k očkovaniu postavila aj Denisa z Popradu. „Nie sme proti vakcíne, ale čakali sme, čo bude. Ja som nemala covid, ale manžel to prekonal s ťažším priebehom,“ povedala počas čakania na očkovanie. Anne z Tatranskej Polianky sa zase narodila vnučka v Čechách a aby za ňou mohla ísť, musela sa zaočkovať. „Žijem tu sama v lese, nikam nechodím, som zdravá a nechcela som si vakcínou niečo privodiť,“ zdôvodnila svoje váhanie.

Žampa je ZA

Iniciatívu podporila aj Horská záchranná služba (HZS). Podľa nej má práca horských záchranárov význam najmä vtedy, ak fungujú všetky zložky zdravotníckeho systému. HZS upozorňuje na hrozbu, že ľudí po záchrane z hôr nebude mať kto v nemocnici ošetriť, alebo bude vrtuľník nasadený pri čoraz častejších akútnych prevozoch.

Okrem iných vyjadril podporu mobilným očkovacím jednotkám aj lyžiar Adam Žampa. „Verím, že sa tento rok bude v Tatrách lyžovať, no lyžovanie je extrémny šport a ja sám som neraz potreboval pomoc zdravotníkov. Očkovaním môžu ľudia pomôcť odbremeniť nemocnice, aby by sa tak mohli venovať aj iným, ako covidovým pacientom,“ zdôraznil.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM