Rôzne

Vylúčenie dopravy z centra? V Starej Ľubovni vybudujú obchvat

Obchvat mesta Stará Ľubovňa, s ktorého výstavbou by sa malo začať na jar, môže úplne vylúčiť dopravu v centre mesta. Otvorili by sa tak možnosti na vytvorenie pešej zóny.

Ilustračný obrázok k článku Vylúčenie dopravy z centra? V Starej Ľubovni vybudujú obchvat
Zdroj: TASR

S výstavbou juhovýchodného obchvatu mesta Stará Ľubovňa by sa malo začať na jar. Potvrdil to primátor mesta Ľuboš Tomko s tým, že ide o kľúčovú investíciu, v ktorej združila prostriedky krajská i miestna samospráva. Odovzdanie staveniska je plánované v apríli a podľa súťaže má na dokončenie cesty zhotoviteľ 180 dní.

„Ide o necelý kilometer cesty, ale je to veľmi zdĺhavý proces, ktorý trvá už možno aj 30 rokov. My sme do výkupu pozemkov investovali už 350 tisíc eur, ďalší milión eur sme vyčlenili na samotnú výstavbu, ďalších 1,35 milióna eur poskytne z rozpočtu kraj,“ ozrejmil Tomko. Dodal, že pre mesto je kľúčové zrekonštruovať aj 800 metrov dlhú komunikáciu na Vansovej ulici, kde momentálne pracujú na majetkovoprávnom vyrovnaní pozemkov. Primátor predpokladá, že náklady sa v tomto prípade dostanú na 700 až 900 tisíc eur. Tieto zdroje vyčlení mesto zo svojho rozpočtu. „Súvisí to s obchvatom, pretože po tejto ceste potrebujeme ľudí zo sídliska zviesť na Levočskú ulicu a odtiaľ ďalej na obchvat,“ vysvetlil.

Podľa neho výstavba obchvatu odľahčí centrum mesta od dopravy, v tejto súvislosti samospráva zároveň zvažuje čiastočne vylúčiť prechod áut z Námestia sv. Mikuláša a urobiť tam pešiu zónu. „V Kostole sv. Mikuláša sa našli vzácne fresky, mal by sa v budúcnosti sprístupniť verejnosti, avšak musíme v tejto lokalite vytvoriť pre turistov vhodné podmienky. Doprava v centre je negatívum pre rozvoj cestovného ruchu a práve obchvat otvára možnosti, aby sme tam vytvorili pešiu zónu,“ dodal Tomko.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM