Kultúra

Vynovená za státisíce: Záhrada v Spišskej Kapitule vraj pripomína Versailles, FOTO

Nie je to len miesto s krásnym výhľadom. Slovenský Vatikán toho skrýva oveľa viac.

Ilustračný obrázok k článku Vynovená za státisíce: Záhrada v Spišskej Kapitule vraj pripomína Versailles, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Obnovenú barokovú Biskupskú záhradu slávnostne sprístupnili a požehnali vo štvrtok (24.6.) v Spišskej Kapitule. Podľa primátora mesta Spišské Podhradie Michala Kapustu je možné zrekonštruovanú národnú kultúrnu pamiatku prirovnať k záhrade na Bratislavskom hrade alebo vo francúzskom Versailles.

Mesto ju obnovilo v rámci projektu Kultúrno-duchovný turizmus miest Spišské Podhradie a Glogów Malopolski podporeného z Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014–2020.

"Záhrada je národnou kultúrnou pamiatkou zapísanou do zoznamu UNESCO. Projekt bol o partnerstve dvoch miest, ďalším partnerom bolo Spišské biskupstvo. Celkový objem schválených finančných prostriedkov bol 1,25 milióna eur, kde na slovenskej strane sa preinvestovalo 950.000 eur a na poľskej 300.000 eur. Mesto prispelo z vlastných zdrojov sumou 50.000 eur. Spišské biskupstvo bolo investorom v obnove biskupskej záhrady a dvoch kaplniek na Spišskom Jeruzaleme. Investovalo do 100.000 eur z vlastných zdrojov,“ uviedol Kapusta.

Baroková záhrada

Ako povedal, sústredili sa na duchovno-kultúrny a sociálny turizmus, aby ľudia mohli prísť na spomínané miesta pookriať, pokochať sa prírodou a veriaci i pomodliť.

Záhrada je v barokovom štýle. Podobá sa na záhradu na Bratislavskom hrade alebo vo francúzskom Versailles. Sú tam chodníky, múriky, tráva, vysadené stromy, kvety, a tiež rôzne artefakty z katedrály. Rovnako i besiedky, kde by mali maliari tvoriť a kochať sa prírodou. Je odtiaľ výhľad na Spišský hrad,“ priblížil Kapusta s tým, že záhrada bude prístupná počas dňa.

Veľká slávnosť

Biskupskú záhradu slávnostne požehnal Mons. Ján Kuboš, spišský administrátor.

V programe vystúpili žiaci Základných umeleckých škôl z Glogowa Malopolskieho a Spišského Podhradia.

V rámci projektu bolo v poľskom Glogowe Malopolskom zrevitalizované hlavné námestie, ktoré je zároveň kultúrnou národnou pamiatkou. V Spišskom Podhradí okrem obnovenej záhrady a kaplniek pribudlo i parkovisko.

FOTO: Vynovené záhrada v Spišskej Kapitule
4
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM