Marcel Mojžiš Hokej

Výročie smrti Paľa Demitru: Milovaný kapitán chýba už rok

Šok, obrovská bolesť a moment, ktorý sa navždy čiernymi písmenami vpísal do pamäte celého národa. Je to presne rok, keď krajinou ako blesk prebehla dych vyrážajúca správa. Ľuďom pípali esemesky, vyzváňali mobily, známy známeho neveriacky zastavoval n

Presne dnes uplynul rok od od najnešťastnejšej udalosti samostatného slovenského hokeja. Po tom, čo sa pri ruskom meste Jaroslavľ zrútilo lietadlo, prenikli na verejnosť správy, že na jeho palube sa nachádzal tím Lokomotiv Jaroslavľ z KHL. Onedlho sa definitívne potvrdilo, že v troskách stroja smrti zahynul aj slovenský hokejista Pavol Demitra (†36).

Osudný let[/size][/color]

Minúty hrôzy nastali už pár minút po štarte lietadla čartrových aerolínií Jak Servis z miestneho letiska Tunošna. Testy Jaku-42 potvrdili, že osudnú haváriu spôsobila chyba pilota – ten počas vzletu na letisku brzdil. Stroj sa odlepil od zeme až 400 metrov od konca odletovej dráhy. A potom to prišlo. Jak vrazil do rádiomajáka a vzápätí sa zrútil. Katastrofu neprežilo až 44 ľudí, milovaný slovenský kapitán bol medzi nimi. Bol to obrovský šok, žiaľ a smútok. Tú informáciu ešte dlho nemohli spracovať nielen jeho najbližší, ale i fanúšikovia a dokonca aj tí, čo sa o hokej nikdy zvlášť nezaujímali. Slovensko zaplavili horiace sviečky a mesto za mestom, krížom-krážom po celej krajine sa stretávali na námestiach ľudia, aby Paľovi vzdali hold a vyjadrili svoju vďaku.

// „To sú veci, na ktoré človek nikdy nemôže zabudnúť, či už to bude po roku, alebo o niekoľko ďalších rokov. Tým viac, keď o život príde váš blízky človek, ktorého ste mali možnosť poznať osobne. Ja som tú česť mal, Paľo bol vynikajúci človek, vynikajúci hokejista a na takého nikdy nemôžete zabudnúť. Ja osobne na tú tragédiu myslím dosť často a stále mi nejde do hlavy, prečo a ako k nej vôbec mohlo prísť,“// hovorí bývalý hokejový útočník Zdeno Cíger.

Veľký hráč aj človek[/size][/co­lor]

Pavol Demitra bol nielen veľký hráč, ale aj človek. Skromný, ľudský a srdciar od a po zet. Hokejová hviezda zaznamenala za svoju kariéru množstvo úspechov, ale všetci si ho budú pamätať aj pre momenty smútku a dojatia.** Paľo 9. mája 2011 plakal, keď sa definitívne lúčil s reprezentačným dresom. O štyri mesiace neskôr plakalo za ním celé Slovensko.** Pri leteckom nešťastí zahynul príkladný športovec aj otec dvoch malých detí.

Pozrite si s nami spomienkové video na nášho kapitána[/color][/si­ze]

[youtube=400,270]h­ttp://youtu.be/Yc­qMBrKq4Tg[/you­tube] zdroj: youtube.com

[blockquote]Paľo bol ženatý a s manželkou Majkou mali dve deti – syna Lucasa a dcérku Zaru. Spolu museli čeliť veľkej životnej rane a to keď ich tretie dieťa, malý Tobiasko, zomrel iba štyri dni po jeho narodení pre vážnu chybu dýchacích ciest. Majka v tých chvíľach ešte nemohla tušiť, že osud si pre ňu pripravil ďalší údel. Z Paľovej smrti sa dodnes nespamätala ona, dve malé deti, rodičia, ani hokejisti a blízki kamaráti v jednej osobe. [/blockquote] „Táto tragédia ma veľmi zasiahla. Prvý moment bol obrovský šok, žiaľ a smútok. Odvtedy neuplynie deň, aby sme si na to nespomenuli a práve teraz si to pripomenieme. Toto obrovské nešťastie bude v nás rezonovať asi až do konca našich životov. S Paľom sme mali blízky vzťah. Stratil som blízkeho priateľa, kamaráta a je ťažké opísať spomienky, pretože poznám jeho rodinu, manželku,“ ticho spomína bývalý hráč Lokomotivu Martin Štrbák.

Zázračná životná púť[/size][/color]

Demova životná púť a hviezdna kariéra odštartovala v Dubnici nad Váhom. Práve tam 29. novembra 1974 prišiel na svet a práve tam sa z neho stal komplexný hokejista. Ani génius s korčuľami na nohách to však nemal ľahké. V roku 1993 si ho vydraftovala Ottawa: bol to ale výber až v 9. kole z 227. pozície. Cesta v NHL sa pre neho preto nezačala príliš sľubne, ale on ukázal pevnú vôľu a to, že len tak sa nevzdáva.

V prvých troch sezónach odohral za Senators zhruba iba pätinu zápasov. Po prestupe do St. Louis sa vypracoval na lídra tímu a v drese Blues pôsobil do roku 2004. Potom vystriedal kluby Los Angeles Kings, Minnesotu Stars a Vancouver Canucks. Celkovo v NHL odohral v základnej časti 847 zápasov s bilanciou 768 bodov (304 gólov + 464 asistencií), v play off to bolo 94 zápasov (58/23+36). V roku 2000 dostal prestížnu cenu Lady Byng Trophy pre džentlmenstvo a športový prístup.

[blockquote]V roku 2010 sa rozhodol prijať ponuku ruského klubu Lokomotiv Jaroslavľ. V KHL žiaril, no nezabúdal stále ani na rodné Slovensko. Pavol Demitra bol príkladný reprezentant a na jeho čarovanie na ľade sa dodnes nedá zabudnúť. Na bronzových MS 2003 v Helsinkách v pamätiach fanúšikov utkvel najmä jeho šibalský gól v zápase o 3. miesto českej brankárskej hviezde Tomášovi Vokounovi. Podobne ako jeho kreácie na olympiáde vo Vancouveri.[/bloc­kquote] V apríli tohto roku pred duelom národného tímu s Českom uviedli milovaného kapitána do Siene slávy in memoriam. Pred úvodným buly sa na štadióne v Bratislave odohral krátky slávnostný ceremoniál. Práve tam **Paľova manželka Majka prevzala slávnostný dres a do rúk dostala aj kyticu z 38 červených ruží. ** O mesiac na to, kapitán Slovákov Zdeno Chára a útočník Tomáš Kopecký **venovali svoje strieborné medaily zo 76. hokejového šampionátu práve bývalému kolegovi a nebohému kamarátovi. **Počas záverečného ceremoniálu v Helsinkách si prišli pre medaily prezlečení do dresov s jeho 38-čkou.

zvolen24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM