Pavol Krupka Rôzne

Výročie transportu do Osvienčimu: Obetiam holokaustu je venovaná výstava aj encyklopédia

V stredu 25. marca uplynulo 73 rokov od prvého transportu židovských žien a dievčat do koncentračného tábora v Osvienčime. Pri tejto príležitosti Tatranská galériia pripravila výstavu obrazov Smrť holubíc. Na vernisáži zaznelo aj poeticko - hudobné pásmo košických umelcov.

Ilustračný obrázok k článku Výročie transportu do Osvienčimu: Obetiam  holokaustu je venovaná výstava aj encyklopédia
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Spomienka na železničnej stanici

„Je veľmi dôležité, že táto tradícia, ktorá vznikla v Poprade, sa udržiava, a že aj tento rok máme možnosť stretnúť sa a pripomenúť si tragický deň 25. marec,“ uviedol riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan. Pietna spomienka sa začala na železničnej stanici za prítomnosti veľvyslanca štátu Izrael na Slovensku J. E. Alexandra Ben-Zviho a predstaviteľov štátnej správy a samosprávy. Vence k pamätníku pripomínajúcemu prvý transport židovských žien a dievčat do koncentračného tábora v Osvienčime z územia Slovenska položili aj diplomatickí zástupcovia Ruskej federácie a Azerbajdžanu. Program spomienky pokračoval v Tatranskej galérii, kde sa uskutočnila vernisáž výstavy Igiho Breza Smrť Holubíc.

Výstava obrazov košického výtvarníka

Výstava obrazov je rozdelená do dvoch častí, na seba nadväzujúcich. Prvá časť pod názvom Nezabudni pozostáva z piatich obrazov a venuje sa holokaustu, druhá nesie názov Smrť holubíc a jej tri obrazy sú venované práve transportu židovských žien z Popradu. „Ja som citlivý človek, táto téma je veľmi ťažká na spracovanie. Bolo veľa obrazov na túto tému vytvorených, ktoré sú morbídne a tragické, ja som to chcel naznačiť no zároveň trochu odľahčiť, aby to nebolo až také popisné. Tá tragédia je veľká, ale tá ťažoba sa má nejako zmierniť,“ objasnil Igi Brezo. Spomínané obrazy budú aj súčasťou októbrovej výstavy House of quality v izraelskom Jeruzaleme. Popradčania si ich budú môcť v priestoroch Elektrárne Tatranskej galérie pozrieť do 8. apríla.

Unikátna encyklopédia

Deň predtým v Tatranskej galérii predstavili aj digitálnu Encyklopédiu Židov na Slovensku. „Dielo pozostáva z mien Židov, ktorí na tomto území žili, tvorili, obohacovali život iných i ten svoj, a to v oblasti kultúry, hospodárstva a v celom rozsahu spoločenského života. V tomto zozname sú ľudia, ktorí zahynuli, a keby sme ich my nedali takýmto spôsobom do povedomia verejnosti, už by sa k nim nikto nevrátil. Z môjho pohľadu by tak zahynuli dvakrát, raz v koncentračnom tábore a druhýkrát tým, že ich už nikto nespomenie,“ zdôraznil Pavol Mešťan. Publikácia vznikla v rámci výskumného programu Slovenského národného múzea – Múzea židovskej kultúry v Bratislave a vyšla pod názvom Storočia, ľudia, osudy. Autorom diela, resp. jeho zostavovateľom je divadelný historik Ladislav Lajcha, ktorý na ňom pracoval päť rokov. Dohromady sa mu podarilo zhromaždiť v tomto dokumente približne 80.000 mien. Materiál tvoril s mottom „Keď už nemajú hroby, nech sa aspoň uchovajú ich mená ako memento“. „Ku každému menu som uviedol všetko o tom človeku, čo sa mi podarilo zistiť. Niekde je len meno a dátum narodenia a úmrtia, niekde je viac, sústredil som sa aj na spolky a združenia, v ktorých Židia pôsobili,“ priblížil Lajcha.

Poeticko-hudobné pásmo

Na vernisáži odznelo aj poeticko-hudobné pásmo Priezračný smäd. Jeho autorom, režisérom a jedným z interpretov je Peter Vilhan. Zostavil ho z básní židovských autorov narodených na Slovensku, ktorí však boli z rôznych dôvodov nútení emigrovať. Okrem autora v ňom účinkovali Silvia Donová (prednes), Nataša Kötelesová (flauta, spev) a Mária Šabaková (akordeón).

Viac o vzniku tohto diela sa dozviete z rozhovoru s Petrom Vilhanom.

Zdroj: tasr/dnes24

Spomienka na holokaust v TG: výstava obrazov a poeticko-hudobné pásmo
2
Galéria
Obetiam  holokaustu je venovaná výstava v popradskej TG aj encyklopédia
13
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM