Webnoviny - Kultúra Kultúra

Vyše 100 múzeí či galérií dnes možno navštíviť aj v noci

Viac ako 80 múzeí a 23 galérií vo vyše 50 mestách na Slovensku dnes nezatvorí svoje brány ani po západe Slnka. Zapoja sa do tradičnej oslavy múzejníctva, Noci múzeí a galérií.

Slovenské národné múzeum. Ilustračné foto.Foto: SITA/Tomáš BenedikovičBRA­TISLAVA 14. mája (WEBNOVINY) – Múzejníci návštevníkov od 10:00 predpoludním do polnoci pohostia netradičnými prehliadkami expozícií a výstav, ako aj unikátnym sprievodným programom.

Heslom siedmeho ročníka je Nebojte sa strašiDIELOK! Verejnosť počas čarovnej noci zažije múzeá a galérie z nepoznanej strany, uvidí inscenované programy s využitím zbierkových predmetov, ukážky používania historických zbraní, oživenie remeselníckych dielní a rôznych tradícií, ukážky reštaurovania zbierkových predmetov či návštevy depozitárov.

Nebudú chýbať projekcie filmov, tvorivé dielne, prednášky, besedy, nočné pozorovanie oblohy a kultúrne programy, vrátane koncertov, divadelných predstavení a čítania povestí. Vstupné v tento deň bude vo väčšine múzeí a galérií za symbolickú sumu alebo zdarma.

Nápad otvoriť múzeá a galérie sa zrodil pred siedmimi rokmi v hlavách zamestnancov francúzskeho ministerstva kultúry, ktorí sa pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí rozhodli spojiť v jeden deň a jednu noc všetky múzeá a galérie v Európe. Popri štandardnej prehliadke expozícií a výstav návštevníkov zabáva bohatý sprievodný program. Podľa informácií usporiadateľov La Nuit européenne des musées navštívilo vlani európske kultúrne inštitúcie počas jednej noci takmer milión návštevníkov. Cieľom je prezentácia špecifickej činnosti múzeí a galérií a zároveň pripomenutie ich významu pri uchovávaní a prezentácii kultúrneho dedičstva.

V Bratislave bude 70 výstav

Len v hlavnom meste sa do Noci múzeí a galérií zapojí 30 inštitúcií, ktoré majú svoje pobočky na štyridsiatich miestach Bratislavy. Sprístupnia 70 výstav a expozícií a pripravia vyše 100 rôznych podujatí. Návštevník v Bratislave zaplatí symbolické vstupné 1,50 eura v prvom navštívenom múzeu, či galérii. Je na ňom, ktoré múzeum či galériu si vyberie, teda ktoré podporí. So zakúpenou vstupenkou má potom vstup zadarmo do ďalších múzeí a galérií na štyridsiatich miestach v meste. Zbieraním pečiatok na vstupenku získava návštevník šancu dostať sa do žrebovania o ceny. Musí však navštíviť minimálne tri rôzne miesta a získať tak tri pečiatky.

K zaujímavým podujatiam v Bratislave bude patriť simulovaný požiar Bratislavského hradu. Do dnešnej noci prispeje programom 18 pracovísk SNM, z toho osem v Bratislave. Špecialitou Slovenskej národnej galérie bude obmedzená prehliadka s baterkou. Vodárenské múzeum v Karlovej Vsi pozýva na prechádzku tunelom popod Dunaj.

Pohľad na ukrajinskú kultúru

Lákadlá svietia aj v programovej ponuke mimobratislavských múzeí a galérií. Milovníkov nostalgických spomienok v prírodnom prostredí skanzenu iste priláka ponuka SNM-Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku. Môžu sa preniesť do starých čias a zažiť celonočné pasenie koní, kde tajomnú nočnú atmosféru navodí nielen žiara ohniska, či opekanie „tradičných dávnych dobrôt“, ale umocní ju akiste aj rozprávanie počutých či zažitých nevysvetliteľných strašidelných príhod. Banská Štiavnica pripravila v Slovenskom banskom múzeu historickú rekonštrukciu udalostí z rokov 1541 až 1564, keď malo mesto okrem signalizačnej sústavy, mestských obranných oddielov i výzvednú službu, ktorá získavala správy o pohybe Turkov. Nevšedné zážitky sľubuje i program Slovenského poľnohospodárskeho múzea v Nitre.

Návštevníkov čaká prehliadka historickej školy, mlyna a hajlochu s petrolejovou lampou, atrakciou bude i jazda nočným vlakom Nitrianskej poľnej železnice, či opekanie jahňaciny a podávanie tradičného bazového čaju v historickom konzume.

Červený Kameň v znamení módy a krásy

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici v prírodovednej expozícii v Tihányiovskom kaštieli ponúka možnosť pozorovania a odchytu nočných druhov hmyzu a netopierov. Program Noci múzeí a galérií v Galérii Jána Koniarka v Trnave ponúka okrem možnosti prehliadky stálych expozícií Jána Koniarka, Klenotov domova, Galérie portrétov a tiež aktuálnej výstavy Bienále mladého slovenského a českého umenia tvorivé výtvarné aktivity a animačné hry pre deti. SNM-Múzeum M. R. Štefánika v Košariskách pripravuje príbehy modrookého generála, ktoré odhalia tajomné a nepoznané príbehy zo života muža, ktorý sa stal legendou. Mohyla Milana Rastislava Štefánika. Ilustračné foto.Foto: Ilustračné foto SITA/Michal Burza

V SNM-Múzeu Slovenských národných rád v Myjave oko návštevníka uzrie zbierkové predmety, ktoré boli ukryté v depozitároch múzea a vystavené budú len pri príležitosti podujatia.

Noc múzeí a galérií sa na hrade SNM-Múzeum Červený Kameň ponesie v znamení módy a krásy. O módnych výstrelkoch z prelomu 19. a 20. storočia sa návštevník dozvie z prednášky, či z prehliadky obrazov v expozícii, ale aj na samotnej módnej prehliadke. V SNM-Múzeu Bojnice si cez deň návštevníci vychutnajú históriu aj prítomnosť romantického zámku.

Reštaurátori im odhalia tajomstvá svojej práce a ďalší odborníci návštevníkom poradia s ohodnotením pokladov, ktoré si prinesú. Nočné prehliadky spestria tajomní obyvatelia a spoločný prípitok v Zlatej sále. V múzeu mincí a medailí v Kremnici vystavia sadu medailí, ktoré budú tento rok udelené na MS v hokeji. Podrobný program festivalu možno nájsť na www.nocmuzei.sk, alebo na www.muzeum.sk.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM