Peter Handzuš Rôzne

Výsledky testov Podtatranskej hydiny sú negatívne

Škandál okolo zakázanej látky v krmive pre hydinu má zaujímavé pokračovanie, uviedla v Hlavných správach TA3. Výsledky najnovších testov hovoria, že pochybná látka zilpaterol sa v krmive nenachádzala.

Televízii to potvrdil generálny riaditeľ Podtatranskej hydiny Pavol Konkoľ. Ten spochybnil výsledky prvých testov, a tak si dal urobiť ďalšie na vlastné náklady. Rovnakú odpoveď, len od iného laboratória, dostali aj naše štátne orgány.

Pred týždňom dostali spotrebitelia informáciu od ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona, že kontrolóri Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho našli zilpaterol v krmivách pre hydinu na farme v Čaklove. Látka je v Európskej únii zakázaná od roku 1996. Kontrolóri dokázali prítomnosť zilpaterolu len v krmivách, nie v mäse. Nasledovali ďalšie odbery krmiva na testovanie. Okrem štátnych veterinárov poslal vzorky do laboratórií aj majiteľ farmy, ktorý od začiatku výsledky prvých testov aj postup orgánov spochybňoval. Konkoľ dal otestovať krmivo v akreditovanom laboratóriu v Poľsku, ktoré prinieslo negatívne výsledky.

Ďalších 13 vzoriek krmiva poslalo na testy aj ministerstvo pôdohospodárstva, ale do iných laboratórií. Výsledok dostalo v rovnakom čase a v rovnakom znení – zilpaterol v krmive nie je. Konkoľ pre TA3 povedal, že si bude v budúcnosti robiť paralelné testy v akreditovaných laboratóriách zakaždým, keď k nemu prídu štátni kontrolóri. Okrem toho plánuje podať na ministerstvo pôdohospodárstva žalobu za spôsobenú škodu, bude žiadať aj satisfakciu za poškodzovanie dobrého mena Podtatranskej hydiny.

Zdroj: WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM