Peter Handzuš Rôzne

Vysoké Tatry čaká nával turistov

Lyžiarske strediská vo Vysokých Tatrách čaká najväčší nával sezóny. Okrem toho, že už tretí týždeň trvajú prázdniny u našich severných susedov, na Slovensku sa v troch krajoch začínajú jarné prázdniny.

„Kapacity stredísk v Jasnej a v Tatranskej Lomnici sme túto sezónu zvýšili o viac ako 2000 osôb za hodinu vďaka novým lanovkám, v Tatranskej Lomnici pribudla dokonca prvá vyhrievaná šesťsedačka,“ informovala Katarína Šarafínová z Tatry Mountain Resorts (TMR).
V strediskách už teraz zaznamenali zvýšený záujem zo strany Poliakov. „Sme v hlavnej sezóne a aj z toho hľadiska sme sa na túto časť sezóny pripravovali vo všetkých oblastiach, podmienky v strediskách sú zatiaľ veľmi dobré,“ priblížila Šarafínová.
Väčší počet návštevníkov zaznamenali aj hotely, najvyšší podiel počas troch týždňov poľských prázdnin, ktoré trvajú od polovice januára, majú týždenné pobyty. „Obsadenosť v tieto týždne je podobná silvestrovským termínom,“ doplnila.
„Nepripravujeme žiadnu špeciálnu akciu na tieto týždne, tieto tri týždne sú pre nás veľmi dôležité a urobili sme maximum, aby boli návštevníci spokojní,“ povedala Lenka Maťašovská z Parku Snow. Okrem novej veľkokapacitnej reštaurácie čakajú na lyžiarov na Štrbskom Plese ski balíky, ktoré zahŕňajú ubytovanie, skipas a rôzne iné zľavy do požičovne lyží, či lyžiarskej školy. „Naším cieľom je pritiahnuť do Vysokých Tatier čo najviac návštevníkov, ktorí by tu trávili viac ako jeden deň,“ zdôvodnila Maťašovská. Podobný trend nasadili aj na svahoch, ktoré prevádzkuje TMR.
Už tradične počas jarných prázdnin zaznamenávajú strediská zvýšený počet návštevníkov zo Slovenska. Na Štrbskom Plese sa však tešia aj z návratu poľskej klientely, ktorá za minulé roky navštevovala Tatry menej. „Podľa štruktúry národností na prvom mieste sú Slováci, ktorí predstavujú viac ako 50 percent, za nimi sú Poliaci a českí turisti,“ konkretizovala Maťašovská.
Zimná sezóna sa v tomto období prelína do druhej polovice, už teraz je však zrejmé, že bude lepšia ako tá minulá. „Podľa návštevnosti, ktorú sme mali doteraz, by zimná sezóna mohla byť lepšia ako minulý rok, no je ešte príliš skoro hodnotiť komplexne,“ konštatovala Maťašovská. Všetko závisí od počasia, a či bude možné technicky zasnežovať. Prirodzeného snehu je tento rok v Tatrách veľmi málo, lyžiarske strediská však zatiaľ zvládajú zasnežovať svahy technickým snehom.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM