Správy

Tatranská turistická sezóna v číslach: 1,5 milióna ľudí, no menej ubytovaných

Tohtoročná letná sezóna vo Vysokých Tatrách dopadla pozitívne, no predpoveď na jeseň z pohľadu turizmu vyzerá kriticky.

Ilustračný obrázok k článku Tatranská turistická sezóna v číslach: 1,5 milióna ľudí, no menej ubytovaných
12
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Tohtoročnú letnú turistickú sezónu podľa výkonnej riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lucie Blaškovej poznačila pandémia nového koronavírusu, ale aj počasie, ktoré bolo v júli daždivé. „Epidemiologické opatrenia pri vycestovaní do zahraničia i masívna kampaň na podporu domáceho cestovného ruchu spôsobili, že na konci letnej sezóny v Tatrách zaznamenávame nárast jednodňových návštevníkov. Podľa odhadov to bolo až na úrovni 30 %, čo vyjadrené v číslach znamená, že sa v regióne Vysoké Tatry počas mesiacov júl a august pohybovalo zhruba 1,5 milióna turistov,“ uviedla riaditeľka.

Menej ubytovaných

Ako ďalej ozrejmila, daždivé počasie v júli, opatrný rozbeh letnej sezóny a postupné otváranie prevádzok i atrakcií spôsobili pokles ubytovaných hostí v júli 2020 oproti júlu 2019 o približne 17 %. V auguste bolo zase počasie stabilnejšie, no aj v tomto mesiaci bol zaznamenaný pokles počtov ubytovaných návštevníkov oproti augustu 2019, a to asi o 8 %.

Primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš podotkol, že zvláštnosťou tohto leta bol obrovský, viac ako 100 % nárast cykloturistov. Pre tatranský región to podľa neho znamená, že by sa mal do budúcna viac venovať problematike výstavby nových a rozvoju existujúcich cyklotrás.

Fámy nepomohli

Záujem turistov o lanovky ovplyvnilo premenlivé počasie, ale aj chýry o preplnených Tatrách. „Letná návštevnosť lanoviek bola o zhruba 20 % nižšia ako počas uplynulého roka. Lepšie na tom boli ubytovacie zariadenia, v ktorých sme sa úrovňou obsadenosti nad 90 % priblížili minulému roku,“ zhrnul letnú sezónu za spoločnosť TMR, ako prevádzkovateľa lanoviek, hotelov a atrakcií, Juraj Chovaňák, marketingový riaditeľ.

V Poprade, ako mestskej podtatranskej destinácii, potvrdili trend, ktorý sa odohrával na celom Slovensku, a teda masívny pokles návštevnosti turistov. Viceprimátor Popradu Ondrej Kavka doplnil, že celkový počet turistov podľa štatistiky mestskej informačnej kancelárie je nižší o viac ako 50 %.

Len zopár Nemcov

Blašková dodala, že z hľadiska národnosti počas leta dominovali Slováci, nasledovali ich Česi, Poliaci, Maďari a tradíciu návštevy regiónu a Popradu si uchovali i cestovatelia z Nemecka. Najväčší výpadok podľa nej tvorili práve zahraniční turisti, v celkovom skóre sú to najviac Poliaci, ktorí sú jednou z dominantných skupín v regióne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM