Správy

Tatranskí lesníci sa pustili do boja s ďalším škodcom: Po lykožrútovi nová hrozba

Tatranský les má po lykožrútovi smrekovom ďalšieho škodcu, ktorý ohrýza kôru mladých ihličnatých stromov, akými sú smreky, borovice, smrekovce a jedle.

Ilustračný obrázok k článku Tatranskí lesníci sa pustili do boja s ďalším škodcom: Po lykožrútovi nová hrozba
1
Galéria
Zdroj: TASR

Ide o tvrdoňa smrekového, informujú o tom na sociálnej sieti Štátne lesy Tatranského národného parku (TANAP) s tým, že vznikom nového lesa na kalamitných plochách došlo k rozšíreniu tohto škodcu.

Podľa Štátnych lesov TANAP-u ohrýzaním kôry sa vytvárajú rany a následne vniká do dreva hniloba. Pri silnejšom napadnutí môže strom tiež uhynúť priamo na následky zranenia.

Lesníci odchytávajú tvrdone do takzvaných korýtok, prípadne lapacích kôr, ktoré inštalujú v ohrozenej oblasti. Odchytom chránia mladé stromy a zároveň monitorujú výskyt škodcov v jednotlivých oblastiach.

„Rekordné hodnoty boli v súčasnom období zaznamenané na území ochranného obvodu Podbanské, kde do jedného korýtka bolo odchytených za týždeň aj viac ako sto jedincov,“ uvádzajú Štátne lesy TANAP-u.

Dospelý jedinec žije až štyri roky a odborníci píšu, že jeden chrobák dokáže za svoj život zničiť aj viac malých stromov.

Lykožrút v Tatrách ničí živé stromy
68
Galéria
Foto: Ján Slivinský
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM