Peter Handzuš Správy

Vysokohorská turistika v zime nemusí byť problém ani pre malé deti

Vysokohorská turistika v zimnej sezóne v Tatrách nemusí byť problémom ani pre malé deti, ktoré sa nechajú voziť na sánkach, či ľudí s pohybovým hendikepom. Bezbariérové chodníky, po ktorých sa dá pohybovať v lete s kočíkmi i s invalidnými vozíkmi, sú aj v zime pripravené prijať návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Vysokohorská turistika v zime nemusí byť problém ani pre malé deti
Zdroj: TASR

„V súčasnom období je v Tatranskom a Pieninskom národnom parku osem chodníkov, ktoré nesú označenie bezbariérové. Vybudovali ich Štátne lesy Tatranského národného parku v spolupráci so spoločnosťou HARTMANN – RICO, primárne s cieľom poskytnúť možnosť hendikepovaným občanom poprechádzať sa v našich veľhorách,“ informovala Katarína Gudiaková zo Snowball Communications. Cesty si však obľúbili aj rodičia s deťmi v kočíkoch, pretože cesty bez prekážok najmenším turistom vyhovujú.

Turistické trasy sa dnes už chystajú na zimnú sezónu. Pre približne 200 kilometrov turistických chodníkov nad hornou hranicou lesa platí v zime sezónna uzávera, takže nie je možné sa po nich pohybovať.

„Potešiteľnou správou je to, že bezbariérové trasy sú celoročne prístupné. Keď teda kočíky nahradia sánky, rodičia sa môžu bez problémov vybrať na prechádzku do našich veľhôr,“ upozornila Gudiaková.

Bezbariérové turistické trasy sa nachádzajú v Tichej doline v Oraviciach, ide o lesnú cestu označenú červenou značkou, ďalej v Bobroveckej doline, kde sú označené modrou značkou, a v Roháčskej doline je chodník vedúci k Ťatliakovej chate označený taktiež na červeno. Okrem toho je takto prístupná aj trasa na Popradské pleso zo zastávky, a taktiež zo Starého Smokovca cez Hrebienok až k Rainerovej chate.

V Tatranskej javorine je to zeleno a modro značený turistický chodník na Podmuráň, v Bielovodskej doline zase modro značený turistický chodník. V Pieninskom národnom parku sa môžu turisti po bezbariérovom turistickom chodníku prejsť v Prielome Dunajca.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM