Peter Handzuš Správy

Vysokohorské chodníky sú prístupné posledný víkend. K celoročne otvoreným chatám chodníky uzavreté nie sú

Nadchádzajúci víkend bude posledným pred uzavretím značkovaných turistických chodníkov v Tatranskom národnom parku.

Ilustračný obrázok k článku Vysokohorské chodníky sú prístupné posledný víkend. K celoročne otvoreným chatám chodníky uzavreté nie sú
Foto: Webnoviny -

Podľa Návštevného poriadku Tatranského národného parku sa od 1. novembra začína sezónna uzávera značkovaných turistických chodníkov.

„Znamená to, že sú uzavreté vysokohorské chodníky v národnom parku. K celoročne otvoreným chatám chodníky uzavreté nie sú,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Zvieratá potrebujú pokoj

Informácie o sezónnej uzávere nájdu turisti aj na informačných tabuliach priamo v teréne. Ich presný zoznam sa nachádza v návštevnom poriadku, ktorý nájdu turisti aj na stránkach Správy či Štátnych lesov TANAP-u. „Apelujeme na návštevníkov Tatier, aby toto obmedzenie rešpektovali,“ dodal Majko.

Zavedenie sezónnej uzávery značkovaných turistických chodníkov malo v minulosti dva hlavné dôvody. Prvým bola bezpečnosť turistov a druhým ochrana prírody. „Už nám začína kamzičia ruja, svište sa nám postupne zamurovávajú, tak je potrebné, aby bol v tomto území momentálne pokoj,“ povedal Majko.

Obmedzenie platí aj pre Chatu pod Rysmi

Vo všeobecnosti platí, že od 1. novembra budú v Tatrách po značkovaných chodníkoch prístupné len vysokohorské chaty s výnimkou Chaty pod Rysmi. Na chodník k tejto chate sa vzťahuje sezónna uzávera chodníkov. „Predpokladáme, keďže je dobré počasie, že ľudia budú mať záujem dostať sa do Tatier, ale apelujem, aby rešpektovali, že okrem nich funguje aj nejaký život, ktorý by nebolo dobré vyrušovať,“ povedal Majko.

Výstupy na tatranské vrcholy a prechody cez vysokohorské sedlá tak možno absolvovať už len do konca októbra. Aj po začiatku sezónnej uzávery zostane pár vrcholov vo Vysokých Tatrách prístupných aj pre turistov. Prvým je Lomnický štít, kde sa dá dostať lanovkou.

Druhým vrcholom je Slavkovský štít. Podľa návštevného poriadku sezónna uzávera na modro značkovanom chodníku na Slavkovský štít platí len „v čase snehovej pokrývky“. Ak bude aj po 1. novembri chodník na Slavkovský štít bez snehu, bude stále prístupný pre širokú turistickú verejnosť.

Podobné ustanovenie sa týka aj Tatranskej magistrály v úseku medzi Sliezskym domom a Popradským plesom. Sezónna uzávera značkovaných turistických chodníkov v Tatranskom národnom parku sa skončí 15. júna budúceho roku.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM