Monika Vengrínová Kultúra

Výstava karikatúr prvýkrát v múzeu. Donúti zamyslieť sa

Výstava, aká tu ešte nebola. Takú si môžu návštevníci Podtatranského múzea v Poprade pozrieť od 4.októbra do 11.novembra, kedy budú v jeho priestoroch vystavené diela karikaturistu Miroslava Motyčíka.

Ilustračný obrázok k článku Výstava karikatúr prvýkrát v múzeu. Donúti zamyslieť sa
Foto: Peter Handzuš

„V našom múzeu je výstava karikatúr premiérou. Ešte sme tu nič podobné nemali. A tak, keď nám ju Múzeum telesnej kultúry, s ktorým máme veľmi dobrú spoluprácu, ponúklo, ponuku sme prijali. A myslím, že sme urobili dobre, lebo je to veľmi milé. Je to niečo iné, ako sme zvyknutí prezentovať,“ hovorí riaditeľka Podtatranského múzea Magdaléna Bekessová.

Výstava je koncipovaná do dvoch kľúčových oblastí. Jednou je karikatúra, čiže humor bez slov, druhou naopak slovo bez prejavu v obraze v podobe aforizmov a epigramov. „Tieto výrazové prostriedky som použil na odľahčenie života, na odľahčenie toho krásneho, čo nám život prináša, pretože naše životy sú tak komplikovane zariadené, že nemáme čas na dlhé slová, na dlhé vnemy. Takže v tomto zmysle chcú byť moje obrázky snahou naviesť ľudí na vnímanie sveta trošku iným spôsobom. Na vnímanie skutočnosti z iného pohľadu, nakoľko veľakrát nedokážeme vnímať a pochopiť mnohé detaily, mnohokrát sa určitým témam nevenujeme,“ hovorí o zmysle svojej tvorby autor.

Vystavené karikatúry vznikali v rozmedzí tridsiatich rokov a všetky okrem jednej olejomaľby, sú prevedené kolorovanou perokresbou. Ich témami je príroda, manažment antidopingu na Slovensku, ale i obdobie Nežnej revolúcie. Výstava tiež obsahuje niekoľko artefaktov, ktoré vznikli ako ďalší produkt autorových aktivít. Ide o predmety úžitkovej grafiky, či katalógy a dokumentačné materiály sprevádzajúce ho počas jeho činnosti.

Zámerom autorových diel je karikovanie prírodných javov, vzťahov medzi ľuďmi, ale i vlastností človeka, ako je sebectvo, márnivosť, či snaha riešiť veci neštandardnými spôsobmi, ktoré obchádzajú pravidlá slušnosti. Ide napr. o oblasť športu, resp. spomínanú oblasť antidopingovej problematiky, kde mnohokrát športovec dáva jasne najavo, že mu nejde o športový výkon, ale o niečo iné. „Všetko sú to vlastne oblasti, ktoré sa snažím priblížiť širokému publiku a želám si, aby mojim obrázkom porozumelo v maximálnom rozsahu, aby mu tieto obrázky dali trošku iný rozmer vnímania. A keď sa to podarí, budem šťastný a spokojný," dodáva karikaturista.

Karikatúry Miroslava Motyčíka
14
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM