Andrea Mesarčíková Rôzne

Výstava S batohom cez hory prináša históriu vzniku turistických chát

Podtatranské múzeum v Poprade prináša svojim návštevníkom výstavu, ktorá približuje históriu turistických chát a útulní na Slovensku od stavieb prvých chát koncom 19. storočia až do polovice 20. storočia.

Výstava, ktorú realizuje spolu so Slovenským združením telesnej kultúry (SZTK) – Múzeum telesnej kultúry v SR, nesie názov S batohom cez hory – Z histórie turistických chát a útulní na Slovensku.
„Jednotlivé bannery zachytávajú chaty vždy z istej oblasti Slovenska pomocou krátkych textov a fotografií, sú umiestnené v priestoroch Podtatranského múzea už od minulého týždňa,“ priblížila riaditeľka múzea Zdenka Letenayová. Výstava je doplnená o trojrozmerné predmety zo zbierok SZTK a Podtatranského múzea. Je financovaná z dotácie Ministerstva školstva SR a návštevníci ju budú môcť v Poprade vidieť až do 3. októbra.
S výstavbou turistických útulní a chát na území Slovenska sa začalo už v 19. storočí. Prvou chatou na slovenskej strane Tatier bola Rainerova chata, ktorú v roku 1863 postavil Johann Rainer na Starolesnianskej poľane. Chaty vznikali najskôr živelne, neskôr ich stavali aj nadšenci z Uhorského karpatského spolku. Výstavba chát aj v iných oblastiach Slovenska sa rozrástla po založení Uhorského turistického spolku v Budapešti v roku 1891. Najväčší rozmach turistiky a s tým spojenej výstavby chát bol po vzniku Československa. Väčšina chát prešla do majetku vtedajšieho Klubu československých turistov. Ten výrazne prispel k budovaniu nových turistických zariadení.
Počas druhej svetovej vojny a najmä počas Slovenského národného povstania bolo úplne zničených až 56 turistických chát, ďalších 15 bolo ťažko poškodených. Hneď po vojne Klub slovenských turistov a lyžiarov (KSTL) investoval do obnovy týchto chát nemalé finančné prostriedky, len do konca roku 1946 to bolo 50 miliónov vtedajších korún. Následne prešiel celý majetok KSTL pod jednotnú telovýchovnú organizáciu Sokol. Výstava S batohom cez hory umiestnená v Podtatranskom múzeu v Poprade mapuje práve toto obdobie vývoja turistických chát v rôznych oblastiach Slovenska.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM