Monika Vengrínová Rôzne

Výstavba kaplnky na kopci Krížová napreduje: Má podporiť duchovný rozvoj Popradčanov v prírode

Kaplnka Vzkriesenia na kopci Krížová neďaleko Popradu nadobúda reálne kontúry. Aktuálne sa podarilo zrealizovať drevenú časť kaplnky. Na jej dokončenie je potrebných posledných zhruba päť tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba kaplnky na kopci Krížová napreduje: Má podporiť duchovný rozvoj Popradčanov v prírode

„Vďaka moderným CNC technológiám stavba prebehla bez najmenšej chyby a s milimetrovou presnosťou. Momentálne pripravujeme dokončenie kovovej konštrukcie krovu, tak aby sme stavbu mohli ešte pred zimou zastrešiť,“ uviedol autor projektu architekt Samuel Netočný.

Kedy bude kaplnka hotová, závisí podľa neho od financií, pretože realizátori projektu sú odkázaní výlučne na podporu darcov a zbierok veriacich z popradskej farnosti. „Postupujeme po jednotlivých etapách. Keď sa nám podarí zabezpečiť posledných približne 5000 eur, dokončíme strechu, osadíme lavičku a sochu. Potom bude nasledovať vysvätenie a kaplnka bude voľne prístupná návštevníkom,“ dodal Netočný s tým, že dostavba krížovej cesty, ktorej je kaplnka súčasťou, je naplánovaná na jar 2015.

Vysviacka najneskôr na Veľký piatok 2015

Projekt začali rozvíjať v roku 2011 traja ľudia s podobným snom a cieľom, dekan popradskej farnosti Anton Oparty, riaditeľ Mestských lesov Poprad Róbert Dula a architekt Netočný. „Mali sme spoločnú predstavu vybudovania krížovej cesty. V roku 2013 bol projekt hotový a následne prebehlo schválenie zámeru v Mestskom zastupiteľstve, prenájom pozemku pod kaplnkou farnosti a Mesto Poprad nám darovalo drevo z mestských lesov. V júli 2014 sme dostali stavebné povolenie a samotná stavba sa začala v druhej polovici augusta,“ priblížil jednotlivé kroky projektu Netočný.

Vysviacka kaplnky by podľa neho mala byť najneskôr na Veľký piatok roku 2015. Jej hlavným účelom bude podporiť duchovný rozvoj Popradčanov v prírode. Kaplnka bude zasvätená Kristovmu vzkrieseniu, a preto má ambíciu byť ekumenickým priestorom pre všetkých ľudí.

„Druhým cieľom mestských lesov je vytvorenie akéhosi lesoparku určeného na oddych, ktorého súčasťou mala byť aj krížová cesta,“ zdôraznil Netočný. Samotné umiestnenie kaplnky je podľa neho výzva. Miesto na kopci je ťažšie prístupné a bez elektrickej prípojky, čo práce trochu skomplikovalo. Drevená konštrukcia je náročná na presnosť a pedantnosť, ale pomocou moderných technológii a vysokou profesionalitou tesárov sa stavbu podarilo zrealizovať bezchybne.

Svetlo preniká cez steny

„Miesto nás oslovilo svojim geniom locci. Pôvodne sme zvažovali hlavný vrchol Krížovej, ale keď sme sa zašli pozrieť na miesto, bolo divoké a nenavodzovalo pocit pokoja. Tak sme sa vybrali smerom na východ a na bočnom hrebeni sme objavili úžasné miesto s krásnym výhľadom na hory a mesto. Miesto nám učarovalo,“ zdôvodnil výber lokality Netočný.

Hlavným motívom kaplnky je podľa neho priestor bez okien, ktorý vytvorí intímnu atmosféru pre modlitbu. Zároveň ale konštrukcia stien umožňuje preniknúť ostrému slnečnému svetlu do interiéru a prežiari ho. Ak by steny mali okná, návštevníkovi je hneď jasné odkiaľ svetlo prichádza. V tejto kaplnke preniká svetlo cez steny a celý priestor zrazu dostáva metaforickú podstatu.

„Vnútro kaplnky je náš obmedzený pozemský svet, ktorý je prežiarený Božím svetlom odniekiaľ zvonku. Človek ho môže ignorovať, alebo si ho všimne a začne ho prostredníctvom modlitby nasledovať,“ upozornil Netočný s tým, že architektonickým predobrazom kaplnky boli kontemplatívne priestory románskeho 12. storočia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM