Monika Gécziová Správy

Výstraha meteorológov: Popradský okres varujú pred búrkami

Po pár dňoch pekného počasia nás meteorológovia vystríhajú pred búrkami. V ktorých časoch ich v našom okrese môžeme čakať?

Ilustračný obrázok k článku Výstraha meteorológov: Popradský okres varujú pred búrkami
Zdroj: TASR

Výstrahu prvého stupňa pred búrkami vydali aj pre okres Poprad meteorológovia zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ). Ako uviedli, v našom okrese je malá pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu,“ upozorňujú odborníci z SHMÚ s tým, že intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Podľa meteorológov môžeme s búrkou počítať v priebehu celého stredajšieho dňa (5.6.) až do 20:00 hodiny.

„Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov,“ varujú meteorológovia.

foto: ilustračné

Zdroj: SHMÚ
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM