Rôzne

Výstrahy druhého stupňa! Niekde napadne až pol metra snehu

Hoci je začiatok dňa na mnohých miestach polojasný, už podvečer začne oblakov pribúdať a zmrákať sa. V niektorých kútoch si treba nachystať lopaty.

Ilustračný obrázok k článku Výstrahy druhého stupňa! Niekde napadne až pol metra snehu
Zdroj: TASR

Na Kysuciach, Orave i Liptove môže v najbližších dňoch napadnúť až pol metra snehu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe upozorňuje, že intenzívne sneženie sa začne už dnes podvečer.

Pre očakávané množstvo snehu – 40 až 50 cm vydáva SHMÚ pre uvedené regióny výstrahu pred snežením 2. stupňa. Platí od dnešnej 18.00 h do piatka (2.12.) 10.00 h.

Silný vietor

Ďalšia výstraha SHMÚ, ktorá sa týka severu Slovenska, upozorňuje na silný vietor na horách. V oblasti Vysokých i Nízkych Tatier, Malej i Veľkej Fatry môže od dnešného predpoludnia až do piatkového (2.12.) rána dosiahnuť vietor v polohách nad 1500 m rýchlosť 90 až 110 km/h.

Vplyvom výrazného ochladenia, intenzívnej periódy sneženia a silného vetra trvá na záveterných svahoch vo Vysokých Tatrách mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Západných Tatrách je len malé, teda prvý stupeň.

Pozor na horách

Ako informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, v týchto polohách pripadlo a nafúkalo miestami aj 100 centimetrov nového suchého snehu.

„V polohách nad 2100 metrov nad morom je navyše nový sneh uložený na starom tvrdom snehu, s ktorým nie je v dôsledku nízkych teplôt dostatočne previazaný,“ upozornil. Tendencia lavínového nebezpečenstva je podľa neho pri predpokladanom snežení a silnom vetre rastúca.

Studený front priniesol na hory výrazné ochladenie. Teplota vzduchu v polohách nad 2000 metrov sa pohybovala v rozmedzí od mínus 13 do mínus sedem stupňov Celzia.

Na hrebeňových a vrcholových partiách boli tieto nízke teploty boli sprevádzané silným vetrom, čo spôsobovalo, že pocitová teplota bola ešte výrazne nižšia. Ráno fúkal v Tatrách mierny až čerstvý vietor severných a západných smerov, v nárazoch s rýchlosťou do 65 kilometrov za hodinu.

„Za poslednú periódu sneženia pripadlo v oblasti Západných a Vysokých Tatier ďalších päť až desať centimetrov nového suchého prachového snehu. V Nízkych Tatrách a vo Fatrách sme zaznamenali iba poprašok nového snehu,“ doplnil lavínový špecialista.

Ilustračné foto, TASR

Sneh
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM