Peter Handzuš Správy

Vytočení chodci v podchode: Na hlavu nám padá omietka

Železničný podchod medzi Popradom a Strážami na chvíľu zažiaril čistotou. Nový náter však nevydržal dlho. Niekoľko dní po prácach na novom nátere začala farba zo stropu opadávať, miestami aj s omietkou. Nespokojní Popradčania to považujú za odfláknutú robotu. Čo na to kompetentní?

Ilustračný obrázok k článku Vytočení chodci v podchode: Na hlavu nám padá omietka
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Podchod medzi ulicami Rovná a Popradskej brigády patrí v meste k tým vyťaženejším. Do školy a do práce ním denne chodia stovky ľudí. Podchod „krášlilo“ množstvo graffiti. V októbri prišli s nápadom urobiť niečo pre Poprad členovia Popradského mládežníckeho parlamentu. V rámci projektu „72 hodín bez kompromisu“, ktorý prebiehal na celom Slovensku, navrhli Správe mestských komunikácií v Poprade, že podchod vymaľujú.

Študenti chceli niečo urobiť pre mesto

„V mesiaci október 2012 oslovil našu organizáciu Popradský mládežnícky parlament s prosbou o spoluprácu pri maľovaní podchodov, ktoré sú poškodené vandalmi a postriekané rôznymi, aj nevhodnými grafitmi,“ začal vysvetľovať Peter Fabian, riaditeľ Správy mestských komunikácií v Poprade.

22.a 23. októbra sa členovia PMP podujali podchod vymaľovať. Cestárske farby dodala SMK a mohlo sa začať pracovať. „Bolo nás sedem dievčat a pracovníci SMK“, povedala predsedníčka PMP Natália Stupková a pokračovala: „Pracovali sme približne 5 hodín. Je dôležité podotknúť, že za vzniknutými škodami nie je naše pochybenie v práci, ale poveternostné podmienky. Preto mi príde nefér, keď počujem vyhlásenia ľudí o odfláknutej robote.“

Za olupujúcu omietku môže počasie

Niekoľko dní po vymaľovaní podchodu sa začala farba zo stien olupovať. Postupne začali opadávať s farbou aj kusy omietky. Chodci prechádzajúci podchodom sa začali oprávnene sťažovať. Poniektorí hovoria až o ohrození zdravia, či adrenalínovom zážitku pri prechádzaní podchodom.

Podľa riaditeľa SMK Petra Fabiana bol použitý vhodný technologický postup, aký SMK bežne používa pri maľovaní podchodov. Tá istá farba v podchode smerom na Spišskú Sobotu drží na stenách bez problémov.

Bočné steny podchodu, ktoré sú obložené keramickým obkladom, boli premaľované žltou farbou a ostatné plochy farbou bielou. Plochy namaľované žltou farbou ostali nepoškodené. Denná teplota klesla z 21°C v pondelok 22. októbra na 9°C v utorok 23. októbra. Nočné teploty klesali aj v následujúcich dňoch len niekoľko stupňov nad nulu. Týmto sa mohlo počasie nepriaznivo podpísať na výsledku snahy popradských študentov.

„Poškodené sú plochy biele, kde podklad tvorí betón a omietka, ktoré môžu pri zmene teploty vlhnúť. K olupovaniu farby teda mohlo dôjsť z dôvodu zvýšenej vlhkosti podkladového materiálu a už nižšími vonkajšími teplotami,“ ozrejmil pravdepodobnú príčinu olupovania farby Fabian.

Podchod opravia až v lete

2. decembra pracovníci SMK odstránili olupujúcu sa farbu zo stien a vyčistili celý podchod. „Viac v zimných mesiacoch urobiť nemôžeme,“ konštatuje riaditeľ SMK. Mrzí ho však, že podchod už opäť „zdobia“ graffiti: “ V súčasnej dobe aj nepoškodené steny, ktoré sú namaľované žltou farbou, sú opäť z časti postriekané vandalmi, čím je znovu znevažovaná práca iných.“

Správa mestských komunikácií cez leto opäť podchod opraví. Počíta sa s vyspravením stien a novou maľovkou. Či sa bude musieť maľovať len vrch stien a strop podchodu, alebo aj obklad, záleží aj na tom, ako sa k podchodu zachovajú vandali.

Tento článok vznikol vďaka tipu od čitateľa. Ak aj vás vo vašom okolí niečo trápi, alebo máte zaujímavé tipy či zábery na reportáže, posielajte ich na mail handzus@global24.sk

Nespokojní chodci v podchode: Na hlavu nám padá omietka
1
Galéria
Nespokojní chodci v podchode: Na hlavu nám padá omietka
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM