Tlačové správy

Výučbu s tabletmi si pochvaľujú aj školáci v regiónoch

Základná škola na Triede SNP v Banskej Bystrici a J. Thurzu na ulici Antona Bernoláka v Detve, ktoré sú súčasťou siete škôl s inovatívnym spôsobom výučby pomocou tabletov a dotykových technológií „Škola na dotyk“, pokračujú v tomto type vzdelávania aj v aktuálnom školskom roku.

Ilustračný obrázok k článku Výučbu s tabletmi si pochvaľujú aj školáci v regiónoch
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci projektu boli obidve školy v minulom školskom roku vybavené modernými tabletmi, vzdelávacím softvérom a dotykovým displejom, čo je veľká obrazovka, ktorá v špeciálnej učebni nahradila tradičnú tabuľu.

V súčasnosti sa na škole pomocou uvedených technológií vyučuje celá škála predmetov, tak humanitných ako aj prírodovedných. Do kontaktu s dotykovými technológiami prichádzajú preto žiaci prvého aj druhého stupňa. Už aj prváčikovia hravo zvládajú prácu s tabletmi: kreslia, píšu, hrajú na klavíri, upravujú fotky a množstvo iných činností, ktoré ich učia zmysluplne používať moderné technológie.

„Naše doterajšie skúsenosti z výučby pomocou tabletov ukázali, že neslúžia len na hranie, ako to možno doteraz väčšina ľudí vníma. Skúste sa spýtať našich žiakov, k čomu všetkému sa v tých najrôznejších predmetoch prostredníctvom tabletov dopracovali,“ hovorí Bohuslav Ilavský, riaditeľ školy J. Thurzu v Detve. Jeho slová potvrdzuje aj pani učiteľka Gabriela Kuklišová: „Tablet je malá brána do veľkého sveta! Hlavné, čo sa nám podarilo, je zmena postojov žiakov a učiteľov k novým technológiám, začali ich vnímať ako nástroj, ktorý pomáha pri vyučovaní. Dokážu využiť multimediálne schopnosti tabletov pri spracovaní informácií ale aj ako pomocníka pri riadení samotného vyučovacieho procesu. Práca s nimi prináša nový rozmer do nášho školstva."

Podobné skúsenosti majú aj učitelia z banskobystrickej školy na Triede SNP. „Aj naše doterajšie skúsenosti z výučby pomocou technológií ukázali, že umožňujú zážitkovejšiu, kreatívnejšiu a názornejšiu výučbu. Navyše, žiakom dávajú možnosť nadobudnúť najnovšie zručnosti v používaní špičkových technológií, ktoré budú môcť ďalej využiť pri ďalšom štúdiu a následne v práci," povedal Róbert Borbély, učiteľ na uvedenej banskobystric­kej škole.

Aj samotní žiaci si tablety veľmi pochvaľujú.Tablety im pomáhajú pri čerpaní informácií na rôzne predmety, pri príprave na písomné práce, ale robia s nimi aj rôzne zaujímavé školské projekty.

Na projekte ŠKOLA NA DOTYK participuje okrem uvedenej banskobystrickej a detvianskej základnej školy aj ďalších 8 škôl z celého Slovenska – v Bratislave, Šamoríne, Nitre, Bošanoch, Púchove, Trstenej, Poprade a Sabinove. Onedlho k nim pribudnú ďalšie dve – základná škola Andreja Kmeťa z Levíc a košické gymnázium svätého Tomáša Akvinského na Zbrojničnej ulici.

Každá škola v rámci projektu vytvára video blogy a didaktické materiály, ktoré sprístupňujú na internete a sú tak k dispozícii pre ostatné školy. Všetky materiály sú dostupné na stránke projektu:www.skolanadotyk.sk.

(PR) – Za obsah aj fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM