Monika Vengrínová Rôzne

Vyvrcholenie tatranského leta je už tu: Budete si olizovať všetky prsty!

Parádny víkend čaká návštevníkov Štrbského Plesa. Okrem obľúbeného rodinného podujatia Svište na Plese, je pripravený i maratón vo varení a jedení guľášu. Organizátori sľubujú, že každý, kto príde ochutnať, si bude olizovať prsty.

Ilustračný obrázok k článku Vyvrcholenie tatranského leta je už tu: Budete si olizovať všetky prsty!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Tatranské majstrovstvá vo varení kotlíkového gulášu sú už tradične vyvrcholením tatranského leta, kedy si na svoje prídu celé rodiny vrátane najmladších členov. O tom, kto bude víťaz 5.ročníka Guláš Cup-u rozhodne odborná i laická verejnosť degustáciou priamo na mieste v nadmorskej výške 1 346 m n.m. Záujemcovia sa ešte stále môžu rozhodnúť, či budú tatranský guláš variť alebo ochutnávať.

Navariť prídu i gurmáni z Moskvy

Aktuálne je prihlásených dvadsať družstiev z celej republiky od Bratislavy až po Michalovce a ani tento rok nebudú chýbať stáli adepti z Moskvy. V rámci bohatého sprievodného programu vystúpi známy etnológ a folklorista Lukáš Janoška, ktorý na Štrbskom Plese predstaví tradičné remeslá a slovenské zvyky. Návštevníci si tak budú môcť vyskúšať prácu s kosou, hrabľami, či bičom. A o výbornú zábavu sa postará hudobná skupina Diabelkovci.

„Zo zákulisia viacerých družstiev už vieme, že majú pripravené všelijaké korienky, bylinky, bobuľky a iné príjemné koreniny, ktoré z guláša ako takého robia Guláš perfektný. Súťažiacim však môžem poradiť, aby pri varení dbali na čerstvosť mäsa nakrájaného na kocky, aby nevarili ragú alebo polievky. Niektorí sa snažia nakombinovať extrémne množstvo surovín, až to preženú. Vždy platí v zásade, že menej je viac. Aj sila varu je dôležitá, tak ako aj teplota tekutiny, s ktorou sa guláš zalieva. Samozrejmosťou sú kvalitné suroviny a láskavý prístup k vareniu,“ prez­rádza Miloš Červenka, šéfkuchár jedného z tatranských hotelov.

Porota zložená zo šéfkuchárov i návštevníkov

Hodnotiť sa bude konzistencia, čistota práce a najdôležitejšia hodnota je chuť. Predmetom súťaže je uvarenie minimálne 5 porcií kotlíkového guláša z vlastných surovín. Súťaží sa v dvoch kategóriách – kuchári z hotelov a gastro zariadení a gurmáni, ktorí nie sú kuchármi. Každé súťažné družstvo má troch členov a prípustní sú aj pomocníci. Odborná porota je zložená zo šéfkuchárov tatranských hotelov, návštevníkov a objektívnosť zaručí Prešovský klub kuchárov.

Guláš Cup sa bude konať v sobotu 22. augusta od 9. – 15. hodiny pred Hotelom FIS*** na Štrbskom Plese za účasti priateľov z klubu Harley Davidson No.1 Club Slovakia. V blízkosti majstrov kuchárov je pre rodiny s deťmi počas celého víkendu pripravená dobrodružná rodinná súťaž Svište na Plese. Popri tom ako si rodinky budú pochutnávať na majstrovskom umení súťažiacich, čaká na malých ´svišťov´ 25 stanovíšť, veľké rodinné scrabble, súťažné disciplíny, bludisko svištích brlohov, testovanie svištích zmyslov a zábavné atrakcie.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM