Monika Gécziová Šport

Výzva, aká tu ešte nebola: Zdolajte 6 štítov za tri mesiace, pomôžte Tatrám a vyhrajte

Výzva, s akou prichádza milovník prírody a vášnivý športovec Marek je jedinečná. V rámci nej budete zdolávať štíty našich veľhôr, prekonávať samých seba, pomáhať prírode a v neposlednom rade budete mať šancu i vyhrať. Idete do toho?

Ilustračný obrázok k článku Výzva, aká tu ešte nebola: Zdolajte 6 štítov za tri mesiace, pomôžte Tatrám a vyhrajte
Foto: Jano Štovka

Marek Straka miluje prírodu, beh, turistiku, lezenie. Po vážnom úraze kolena sa však jeho život otočil o 180 stupňov. Rozhodol sa preto to zlé, čo sa mu stalo, pretaviť do niečoho dobrého a ukázať ostatným, o čo prichádzajú, keď netrávia svoj čas v prírode a nespoznávajú krásy, ktoré na Slovensku máme.

„Okamih, kedy som sa zranil, mi zmenil pohľad na svet. Začal som si všímať, koľko ľudí si neváži to obrovské bohatstvo, ktoré majú, a to zdravé nohy, ruky a telo. Je to veľký dar a mnohí ho nevyužívajú, pritom iní by zaň dali všetko. Začal som si všímať, že mnohí ľudia zabíjajú svoj čas zbytočnými aktivitami a radšej sedia doma, ako by mali ísť do prírody, vyjsť na kopec a užívať si krásu prírody,“ vysvetlil Marek, ktorý z tohto dôvodu vymyslel výzvu, aká tu ešte nebola.

Jej cieľom je, podľa Marekových slov, predovšetkým motivovať ľudí k tomu, aby nesedeli doma, vybehli von do prírody a žili každý deň naplno tak, akoby bol ich posledný. Aby sa nebáli stanoviť si cieľ, nech je akokoľvek veľký a dosiahli ho. Či už v osobnom živote alebo v rámci tejto výzvy. „V živote stačí okamih a všetko sa môže zmeniť. Potom už bude neskoro ľutovať, že ste neurobili to alebo tamto, keď ste mohli. Každý z nás má na tejto planéte svoj obmedzený čas a nikto nevie, či ten jeho neskončí napríklad zajtra. Preto berte každý deň ako svoj dar a využite ho naplno,“ vyzýva organizátor výzvy Doby Tatry.

V nej ide o to, zdolať čo najviac z určených tatranských štítov, pritom pomôcť prírode, prekonať samého seba a v neposlednom rade i vyhrať. Marek preto vybral šesť dostupných štítov vo Vysokých Tatrách, ktorými sú Kriváň, Predné Solisko, Kôprovský štít, Rysy, Východná Vysoká a Jahňací štít. „Hlavným kritériom pri výbere bolo, aby boli vrcholy čo najatraktívnejšie pre verejnosť a aby sa do výzvy mohol zapojiť každý. Preto sú všetky turisticky dostupné, pričom nechýbajú ani najťažšie výstupy ako napríklad Rysy, alebo naopak najľahšie dostupný štít, ktorým je Predné Solisko,“ prezradil organizátor s tým, že všetky z nich vzbudzujú rešpekt a on sám nepozná nikoho, kto by nechcel na niektorom z nich stáť a užívať si krásu okolo a endorfíny v krvi z ich zdolania.

Úlohou tých, ktorí sa do výzvy zapoja, tak bude zdolať minimálne jeden, najlepšie však všetkých šesť týchto štítov, na každom z nich sa odfotiť a fotku nahrať na web www.dobytatry.sk. Stihnúť to však musíte vo vymedzenom čase, a to od 1. júla do 30. septembra. Pred začiatkom je potrebné zaregistrovať sa, pričom urobiť tak môžete na spomínanom webe do 30. júna. Registráciou získate tričko Doby Tatry, zľavovú poukážku na nákup v športovom obchode, zdravú tyčinku a tiež možnosť získať hlavnú výhru, ktorou je elektromobil Audi e-tron na týždeň. Čím viac štítov zdoláte, tým viac cien môžete získať. A ak sa vám podarí vystúpiť na všetkých šesť, priamo domov vám príde medaila.

To však nie je všetko. „K prírode som si vytvoril silné puto a je to moja najväčšia láska. Preto nie je mojim cieľom iba nahnať ľudí do hôr, ale tiež posilniť v nich spojenie s prírodou, rešpekt a pokoru k nej. Preto v spolupráci s Lesmi TANAP-u za každú registráciu vysadíme vo Vysokých Tatrách jeden strom,“ vysvetlil Marek a dodal, že naviac každému účastníkovi pribalia kompostovateľnú tašku s výzvou, aby počas svoje cesty zbieral odpadky, ktoré niekto vyhodil tam, kde nemal. „Verím, že takýmto zapojením sa do skrášlenia Tatier si ľudia budú vážiť a rešpektovať prírodu tak, ako si zaslúži. A to nielen tú tatranskú,“ uzavrel organizátor.

foto: ilustračné

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM