Kultúra

Vzácny nález z hrobky kniežaťa v Poprade dostáva nový život: Študenti, za toto palec hore!

Študenti Školy umeleckého priemyslu v Kežmarku zhotovujú repliky artefaktov vzácnej kniežacej hrobky, ktorú objavili v Matejovciach pri Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Vzácny nález z hrobky kniežaťa v Poprade dostáva nový život: Študenti, za toto palec hore!
Zdroj: TASR

Riaditeľka školy Marta Perignáthová uviedla, že v rukách začínajúcich reštaurátorov tak vznikajú viaceré z drevených predmetov objaveného mobiliára. „Vyrobiť sa im podarilo aj posmrtné lôžko kniežaťa v životnej veľkosti,“ upozornila.

Vyrobené bolo v mierke jedna ku jednej a jeho autorom je študent odboru konzervátorstvo a reštaurátorstvo drevorezieb Martin Peký. Škola spolupracuje na tomto projekte s Archeologickým ústavom Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) Nitra a Podtatranským múzeom (PM) v Poprade už od roku 2013. „Naši študenti už vyrobili aj dve repliky posmrtného lôžka, ale aj modely stolov z kniežacej hrobky,” doplnila Perignáthová.

Študentská tvorba sa dokonca stala súčasťou výstavy v Podtatranskom múzeu. „Spolupráca so študentmi nás teší. Okrem lôžka vytvorili aj modely vnútornej a vonkajšej komory hrobky, plus nástroje, ako sú lopaty, sekera a motyka, ktoré boli použité pri vykrádaní hrobky,“ dodala riaditeľka PM Magdaléna Bekessová s tým, že na projekte sa stále pracuje. Pribudnúť by mala replika már, svietidla – kandelábra a stolčekov. Iniciatívu a odborný dohľad nad projektom prevzal Karol Pieta zo SAV. AÚ rovnako pomáha pri zabezpečovaní materiálu.

Hrobka germánskeho kniežaťa je z prelomu 4. a 5. storočia po Kristovi. Najpôsobivejšími časťami súboru objavených pamiatok z objektu boli časti dreveného nábytku, ktoré sú skutočným unikátom. Hrobku objavili v Poprade pri stavbe priemyselného parku v roku 2006.

V školskom roku 2019/2020 navštevuje Školu umeleckého priemyslu v Kežmarku 143 študentov vo viacerých študijných odboroch – grafický a priestorový dizajn, fotografický dizajn, konzervátorstvo a reštaurátorstvo drevorezieb, propagačné výtvarníctvo, scénické výtvarníctvo – kostýmová tvorba. Škola podľa riaditeľky prispôsobuje svoju edukačnú činnosť potrebám trhu, aj preto študenti v rámci praxe pracujú na konkrétnych zadaniach, čím získavajú prax už počas školy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM