Monika Földešiová Rôzne

Z 10-tich možností je tá posledná správna

Chcieť "niečo za nič" je súčasť ľudskej prirodzenosti. Je to vlastnosť, ktorá môže byť použitá pozitívnym i negatívnym spôsobom. Ide o prirodzené spôsoby ľudského uvažovania, v ktorých sa snažíme získať čo najviac, za čo najmenej úsilia, pr

Ale práve v tom sa skrýva veľká zrada. Iste ste počuli prehlásenia typu: „už som vyskúšal /-a snáď úplne všetko možné, ale doteraz nič nefungovalo“. Možno dokonca aj sami ste túto vetu mnoho krát v živote použili. Napríklad v otázkach „večného“ chudnutia je táto veta snáď najčastejšie používaná. Ľudia skúšajú rôzne diéty, výživové štýly, rôzne procedúry, balzamy, prístroje, metódy, produkty a desiatky rôznych riešení problémov, ktoré sľubujú rýchlu zmenu za minimum úsilia. Je to čudné, ale vždy im naletíme zas a znova. Výsledok poznáte.

Niečo podobné je vidieť aj v politike. Navrhujú sa rôzne riešenia jedného hlavného problému, ale vyskúšajú sa najprv všetky tie jednoduché a menej náročné postupy. Až keď nič nefunguje a nič iné sa nedá robiť, musia sa vyhrnúť rukávy a začať skutočne pracovať s dobrou dávkou pevnej vôle. Áno smejete sa, lebo v politike to tak väčšinou nie je, ale malo by.

**Pešo alebo lietadlom? ** Ak ste niečo podobné spozorovali aj na sebe, máme pre vás dobrú správu. Začnite uvažovať nad skutočným riešením vášho problému a nehľadajte žiadne skratky, ani uľahčenia. Niekde sme počuli krásne prehlásenie: „neexistujú skratky nikam“. Nie je to krásna myšlienka? Ani do Tokia sa nedostanete žiadnou skratkou. Môžete sa tam dostať len rýchlejšie (napr. lietadlom), alebo aj najpomalšie (pešo). Čím je postup k vášmu cieľu efektívnejší, tým viac vedomostí ste museli uplatniť pri jeho realizácii. Na to, aby ste išli pomaly – peši, nepotrebujete mnoho vedieť. Postačí vám kompas, dobré topánky a trpezlivosť. Na to, aby ste si „vyrobili“ lietadlo, ktoré vás dopraví do cieľa včas (kým ste ešte mladí), musíte vyhľadať a použiť tisíce vedomostí, ktoré prešli „ohňom“ reality a skutočne fungujú. Vy sa predsa nechcete zabiť hneď po prvom „vzlietnutí“, a­lebo?

Zbytočné depresie Ak nám tieto prirovnania pomáhajú pochopiť ľudskú mentalitu, pomôžu nám pochopiť aj pravidlá úspešného vyriešenia našich problémov. V otázkach zdravia, životosprávy, energie a estetiky tela, chodíme „pešo“ všetci veľmi často. Dôvod je ten, že nemáme dostatok vedomostí na to, aby sme „lietali“. Bohužiaľ, niekedy si aj skúšame zostrojiť vlastné „lietadlo“, ale často krát sa smutne „zraníme“ (trvalo alebo dočasne poškodené zdravie: obezita, diabetes, metabolický syndróm, iné). Riskovali sme nezodpovedne i zbytočne.

Teraz už viete, že sa neopláca skúšať desiatky „lacných“ riešení problémov. Všetky kľučky, výhybku a uľahčenia nás neokrádajú len o čas a peniaze. Horšia je duševná ujma, ktorá nás po neúspechu stále núti hľadať nové a nové riešenia problému, pretože sme už frustrovaní z neúspechu. Nádej strieda depresiu. Ak sa vám zdá, že v tejto fáze pokusov a omylov sa práve nachádzate aj vy, prosím prestaňte.

Skutočné (jediné) riešenia Začnite hľadať skutočné riešenia. Pod slovom skutočné si môžete predstavovať aj: náročné, poctivé, individuálne prispôsobené, bez skratiek, namáhavé, ubíjajúce, ťažké, unavujúce, otravné, zaťažujúce, úmorné, vyčerpávajúce a vlastne jediné možné, ktoré prinášajú skutočné a vytúžené výsledky. ** Genialita a vaše výsledky** Nie je možné, aby vás dlhú dobu obchádzali výborné výsledky, ak problematike dôkladne rozumiete a svoju životosprávu realizujete svedomito. Samozrejme chápeme unikátnosť problémov vás všetkých, ale toto je predmetom vašej kreativity, inovácie a hlavne geniality.

Ak si rozumieme v pojmoch, tak inovácia nie je nič iné, ako zlepšenie (čohokoľvek) a genialita nemá nič spoločné s inteligenčným kvocientom (IQ), ale so spôsobom vášho konania (činy, akcia, postoje, uvažovanie = to čo sa deje vo vašej hlave a ako následne konáte). Geniálny znamená byť aj emočne inteligentný (EQ), ale to je už ďalšia kapitola. Preto k sebe pristupujte zodpovedne a proaktívne (nie až keď je neskoro = reaktívne).

Naše riešenia i postupy Netvrdíme, že tie naše postupy sú jediné správne na celom svete. Dokonca ich tu ani nepopisujeme – čiže sme dnes viac abstraktní. Nájdete ich v našich iných článkoch, odpovediach na otázky čitateľov, video ukážkach cvikov, či receptov, alebo v našom blogu. Tento článok slúžil viac pre vaše povzbudenie i usmernenie.

Naše postupy však sú skutočné s ohľadom na realitu, prax a životnú cestu, ktorú sme museli prejsť, aby sme vám ich mohli prinášať. My sme tiež stavali svoje vlastné „lietadlo“, mnoho krát spadli (pokus a omyl), ale neublížili si (sme zdraví). Vy si teraz môžete vyskúšať bezplatnú letenku, napríklad v podobe našich elektronických publikácií, ktoré sú vám k dispozícii na našich webových stránkach v sekcii publikácie. Okrem toho, že vám pomôžu zorientovať sa v základoch, pomôžu vám aj na praktickej úrovni (vzorové jedálne lístky a iné).

Držíme vám palce, staňte sa lepšou verziou samých seba ešte dnes

Wellness Team: PaedDr. Vlado Zlatoš a Mgr. Tina Turnerová Zdroj: www.vladozlatos.comwww.bioeshop.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM