Peter Handzuš Kultúra

Z partie robotníkov umelci: V Hranovnici lesníci postavili snehové sochy

Skupina lesníkov z obce Hranovnica v Popradskom okrese využila snehovú nádielku zo stredu týždňa po svojom. V centre obce postavili v stredu zo snehu kostol, hasičskú zbrojnicu a koňa. Ich výtvory si dnes chodia obzerať ľudia z okolia i novinári.

Ilustračný obrázok k článku Z partie robotníkov umelci: V Hranovnici lesníci postavili snehové sochy
Zdroj: TASR

„Trvalo nám to asi šesť-sedem hodín, napadol sneh, nešli sme do roboty, tak sme postavili takú kopu, že ideme robiť snehuliaka. Potom som povedal bratovi, že urobím koňa, on mi neveril, že to dokážem, tak som sa nahneval a postavil som koňa,“ priblížil proces tvorby jednej z ľadových sôch 27-ročný Peter Oravec.

Ráno sa miestni chlapi stretli, a keďže sa nedalo ísť do práce pre sneženie, tak sa desať lesníkov pustilo do tvarovania snehu. Najprv urobili kopu, z ktorej neskôr vznikol kôň a ďalší chlapi začali stavať kostol. Ten mal byť akousi maketou miestneho kostola, podľa slov majstrov sa ho však nepodarilo až tak verne zobraziť, ako pôvodne chceli. Poslednou stavbou je hasičská stanica.

Prácu si bratsky podelili

„Dá sa povedať, že z tej našej partie mám ja také umelecké nadanie, oni si odmakali tú tvrdú robotu a ja som tie stavby domodeloval,“ objasnil Oravec. S úsmevom dodal, že ďalšie umelecké dielo už neplánujú robiť, „máme toho plné zuby, aj veľa novinárov sem chodí“. Na stavbu sôch používali chlapi predovšetkým lopatu, murársku lyžicu a pri dokončovaní sôch aj špachtľu. Podľa Oravca to bolo dosť náročné, avšak stavanie zo snehu je hra.

„Pri dokončovaní hasičskej zbrojnice sme boli totálne premočení, ale vydarilo sa nám to,“ dodáva. Na tvorbu sôch použili sneh, ktorý sa na ulici nahromadil po odhrabávaní ciest, ale aj ten, čo spadol zo strechy. Výhodou bolo, že to bol čerstvý sneh, z ktorého sa ľahšie modelovalo. „Sme ráno odpratávali sneh, nevedeli sme, čo s nudou, tak sme sa do toho pustili. Hlavný architekt je ale brat,“ dodáva 29-ročný Martin Oravec. Ten svojho brata naštartoval k stavbe koňa, ktorý je najmohutnejšou a zároveň najkrajšou stavbou. Vekový priemer stavbárov zo snehu bol 25 až 30 rokov.

Z partie robotníkov umelci: V Hranovnici lesníci postavili snehové sochy
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM