Peter Handzuš Rôzne

Z Tatier zmiznú traktory. Začnú sa tam pásť ovce a kravy

Vo Vysokých Tatrách by chceli vytvoriť kultúrnu pastvu, ktorá by pomohla biotopom na podhorí Tatier a zároveň by mohla prilákať turistov.

**// „Momentálne pracujeme na koncepte kultúrnej pastvy, čo je návrat miernej a neextenzívnej pastvy do horského prostredia, do bývalých kosných lúk a oblasti intravilánov,“// **vysvetlil Patrik Kolesár z Tatranského okrášľovacieho spolku.

Mala by to byť regulovaná pastva, ktorá reflektuje historické a kultúrne tradície Vysokých Tatier. Hlavná myšlienka projektu je, aby sa niekoľko kusov oviec prípadne kráv páslo na vzácnych biotopoch a horských kosných lúkach, pričom ich zároveň veľmi šetrne a jemne ošetrovalo. „Druhý aspekt toho je, že sa zachovajú tradície a udržiavajú prirodzené druhy zvierat, ktoré sa tu v minulosti pásli,“ dodal Kolesár.

Zatiaľ sa uvažuje o tom, že by sa takéto zvieratá pásli na východnej strane Tatier, v oblasti Tatranskej Lomnice, na lúkach pod Cestou slobody a na kežmarskom a belianskom chotári.

„Spolupracujeme na projekte s botanikmi a poľnohospodármi z vysokoškolského prostredia, ktorí nám pomáhajú, a zároveň spolupracujeme s poľským a českým hnutím. Je to vlastne celoeurópsky fenomén, ako udržiavať biotopy Natura 2000, ktoré sú lúčneho charakteru,“ zdôraznil Kolesár. TOS sa v tomto smere inšpiroval u severných susedov Slovenska, kultúrna pastva v Poľsku totiž funguje už 20 rokov.

Kedy by sa kultúrna pastva mohla dostať na horské tatranské lúky, však zatiaľ konkretizovať nevedel, keďže s projektom je spojené množstvo povolení a o pastvu ako takú je čoraz menší záujem. [b]„Jedným z problémov bude nájsť bačov a nájsť dobytok. Ak sa nám to podarí, v Huncovciach by sme chceli vytvoriť jeden veľký košiar a odtiaľ by sme zvieratá dávali pásť na horské lúky,“** vysvetlil Kolesár.

TOS by chcel kultúrnu pastvu do Tatier pritiahnuť aj preto, aby sa z niektorých lúk odstránili traktory, ktoré tieto lúky kosia. O trávu a manažment lúk by sa namiesto nich starali zvieratá.// „Nechceme, aby sa to prostredie zničilo, ani aby sa tam páslo veľa zvierat. Najšetrnejšie je vrátiť tam pôvodnú pastvu, avšak kontrolovanú,“// ubezpečil Kolesár.

// „Myslíme si, že by to mohlo fungovať aj na druhej strane Tatier, malo by to prínos aj v oblasti cestovného ruchu, pretože turista by mohol vidieť tradičnú salašnícku architektúru, zároveň by bolo podmienkou, že bača musí mať tradičné druhy zvierat, musí vyrábať tradičné výrobky a musí byť v štylizovanom oblečení,“// uzavrel Kolesár.

Poprad24/tasr Foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM