Tlačové správy

Za Danka sa aspoň niečo urobilo

Aj takéto názory sa nezriedka objavujú medzi Popradčanmi v súvislosti s blížiacimi sa voľbami. Najmä tými, ktorým je to jedno za akých podmienok alebo tým, čo sú sklamaní z terajšieho primátora. Pozrime sa na to vo svetle faktov:

Ilustračný obrázok k článku Za Danka sa aspoň niečo urobilo
Zdroj: Dnes24.sk

Za Danka – 12 rokov primátorovania a predtým 4 roky viceprimátorovania:

Opravovali sa mestské cesty a chodníky – oveľa viac v predvolebnom roku, ako je to na Slovensku tradícia. Pred voľbami 2014 sa tráva kosila aj na jeseň aj v piatok a sobotu ráno.

Vybudoval sa priemyselný park, s čím má mesto do činenia len to, že vyčlenilo územie. Matejovčania vedia o prevádzke priemyselného parku svoje: nočné pípanie cúvajúcich áut a mechanizmov, smrad, hluk, … a nezáujem mesta.

Postavil aj zrekonštruoval sa hlavný kruhový objazd – investícia štátu; postavil sa kruhový objazd pri hoteli Poprad – 2/3 investícia štátu; postavila sa Aréna – za cenu niekoľkonásobne vyššiu, než podobné projekty inde, balkón v hale sa môže zrútiť každú chvíľu. Postavilo sa niekoľko bytoviek – pre sociálne prípady ( ☺ ), sa značne zahustili JUHY pri nedostatku miesta na parkovanie. Postavilo sa niekoľko kvalitných vonkajších ihrísk, niektoré z nich (napr. v Sobote) vedia o kvalite svoje.

Drobnejšie investície nerátam.
Je toho celkom dosť čo „vidno“.

Famózne sa začalo so stavbou JUHu IV –dodnes hrozia súdne spory a zablokovanie výstavby. Takmer sa strihala páska cyklochodníka do Veľkej Lomnice – ten sa do územného plánu dostal s ťažkosťami až pred rokom. Po KHL zostal miliónový dlh, po kauze Dom služieb miliónový prehratý súd, po nezákonnom prepustení zamestnancov mesta desaťtisícové záväzky mesta voči nim.

Tí, ktorí chceli stavať (aj na svojom pozemku) radšej išli stavať mimo mesta, počet obyvateľov poklesol o cca 4 000, investori vedia o získavaní stavených povolení svoje.

Na konci roka 2014 bol Poprad „vo výbornej finančnej kondícii.“ Na účte mesta bolo zhruba 5,5 milióna EUR. Školy mali deravé strechy, tých niekoľko opravených má strechy bez izolácie s vnútornými zvodmi vody, ktoré zatápajú a devastujú budovy.
Fondové prostriedky na rekonštrukciu získala len ZŠ Tajovského – vtedajšia riaditeľka sa poznala s tými, s ktorými bolo treba.

Za Švagerka – 2014 – 2018:

Cesty a chodníky sa opravovali tak, ako predtým. Na jeseň spadlo lístie, ale minulého roku aj teraz sa ho darí upratovať. Kosilo sa sprvu pomenej a nezorganizovane, v tomto volebnom roku je vykosené aj na jeseň.

Vybudoval sa kruhový objazd na JUHu. Kruhový objazd pri HORSe financoval Kaufland, kruhový objazd pri Bille financoval zo 60% štát. Vytvorila PES-ka – priemerná vratka peňazí bola okolo 200 Eur na domácnosť. Zakúpil sa chátrajúci dom vo Veľkej – cena za takmer zrúcaninu je otázna a ďalší spôsob využitia nejasný. Z ohľaduplnosti na petície ľudí, ktorí v niektorých prípadoch ani nevedeli, čo podpisujú, sa – verím, že dočasne – ustúpilo od vybudovania dvoch parkovísk a jedného parkovacieho domu.

Drobnejšie investície nerátam ani tu.

Mesto doplácalo na dlhy z predchádzajúceho obdobia. Zásadne sa prepracoval územný plán s rešpektovaním požiadaviek obyvateľov a vlastníkov pozemkov, rozbehli sa jednoduché pozemkové úpravy, ktorých výsledkom bude, ak ich „niekto“ nespomalí alebo nezastaví, viac ako 200 stavebných parciel pre rodinné domy. Zdá sa, že sa podarilo prelomiť zablokovanie JUHu IV a ak by boli otvorené jednoduché pozemkové úpravy aj tu, tak do 3 až 4 rokov sa vytvorí priestor pre cca 400 rodinných domov alebo bytovky so stovkami bytov. Kvalita práce stavebného úradu je otázna.

Na konci roka 2018 je Poprad „vo výbornej finančnej kondícii.“ Na účte mesta je asi 12,5 milióna EUR – teda Poprad je poklad – viacerí by ho radi zužitkovali. Posledná tečúca strecha na ZŠ vo Veľkej by už mala byť minulosťou. Z významnejších ihrísk sa nedotiahlo do kolaudácie nič podstatné.

Získali sa nejaké fondové prostriedky, príchod niektorých z nich do Popradu je ešte otázny. Na získaní dotácií usilovne pracovalo celé jedno novo vytvorené oddelenie na MsU, náklady na jeho fungovanie sú približne v rovnováhe s tým, čo sa získalo. Počet obyvateľov poklesol asi o 800.

Suma sumárum: Dovolím si vysloviť názor, že smer je dobrý, len by to chcelo zlepšiť realizáciu. Mrzí ma, že z tých peňazí, ktoré sa ušetrili za 4 roky mesto premyslene neinvestovalo, ako som to navrhoval na začiatku volebného obdobia: 1 milón EUR ročne do rozvoja – napr. na vstup sietí a ciest, výstavba bytových domov a jednoduché pozemkové úpravy na JUHu IV. Keď totiž počet obyvateľov Popradu klesne pod 50 000, znížia sa príjmy o 1 milión EUR ročne.

S pragmatickým vedením mesta sme schopní o 4 roky byť špičkou miest Slovenska.
Viac v piatok 26.10.2018.

Pavol Gašper

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Pavol Gašper
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM