Peter Handzuš Rôzne

Za jeden deň sa potápači ponoria do troch tatranských plies

Okrem turistických chodníkov sa v Tatranskom národnom parku (TANAP) pravidelne čistia aj vysokohorské plesá. Tento rok ide už o 17. ročník celoročnej akcie Čisté vody, ktorá vyvrcholí počas 25. ročníka Medzinárodného festivalu potápačských filmov.

V piatok 22. októbra sa budú čistiť hneď tri tatranské plesá, konkrétne sa potápači ponoria do Štrbského, Velického a Popradského plesa, aby z nich vytiahli to, čo do nich počas uplynulej letnej turistickej sezóny napadlo. Vybrané plesá sa v Tatrách čistia pravidelne už od roku 1994, odvtedy sa z nich vynieslo viac ako 4000 kilogramov odpadkov. Do Štrbského plesa, ktoré je najnavštevovanejšie v Tatrách, sa ponorí celkom 55 potápačov v piatok ráno o 9. hodine.
„Pokúšali sme sa do programu Čistých vôd počas festivalu zaradiť aj vyššie položené plesá. Ale keďže festival je vždy v druhej polovici októbra, keď je počasie v Tatrách už pomerne chladné, výjazdy sa nevydarili,“ zdôvodnil koordinátor akcie Čisté vody za Štátne lesy TANAPu Pavol Kráľ. Raz v Tatrách snežilo, raz fúkalo, inokedy bolo už vyše pol metra snehu a hladiny jazier boli zamrznuté.
Plesá vo vysokohorskom prostredí sa preto čistia ešte počas roka od júna až do októbra a množstvo odpadu, ktoré sa podarí vytiahnuť potápačom, sa potom pripočíta k akcii Čisté vody. Kráľ uviedol, že tento rok sa potápači ponorili pod hladinu desiatich plies, z ktorých vyzbierali a do údolia zniesli 36,5 kilogramu odpadu. „Najväčšie znečistenie je vždy tam, kde sú chaty alebo k jazeru vedie frekventovaný turistický chodník,“ konštatoval Kráľ. V Zelenom plese bolo neporiadku asi najmenej, naproti tomu v jednom z piatich Spišských plies pod Téryho chatou sa pri poslednej akcii nazbieralo asi 250 kilogramov odpadu. „Od turistického odpadu až po káble a drôty a železá, množstvo odpadu bolo z rekonštrukcie chaty,“ konkretizoval Kráľ.
Doba sa však podľa neho mení a s ňou aj vzťah chatárov a turistov, ktorí do Tatier prichádzajú. Vyčistilo sa už dosť veľa plies a organizátori akcie budú veľmi radi, keď potápači jedného dňa skonštatujú, že prešli celé pleso a nič nenašli.
Tento 17. ročník akcie Čisté vody je súčasťou práve prebiehajúceho 25. ročníka Medzinárodného festivalu potápačských filmov. Ten bude počas nadchádzajúceho víkendu pokračovať premietaním súťažných filmov. V sobotu 23. októbra večer ho ukončí slávnostné vyhlásenie festivalových výsledkov a zverejnenie mena najusilovnejšieho potápača.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM