Rôzne Tlačové správy

Za slušné Slovensko: Gymnazista rečníkom na proteste

Poprad patril k tým mestám, kde sa v uplynulých týždňoch konali zhromaždenia Za slušné Slovensko. Na jednom z mítingov vystúpil aj študent Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade Martin Jenčo.

Ilustračný obrázok k článku Za slušné Slovensko: Gymnazista rečníkom na proteste
Foto: Peter Handzuš

Tento žiak piateho ročníka slovensko-nemeckej bilingválnej sekcie gymnázia sa popri príprave na maturitné skúšky dokáže zaujímať aj o aktuálne politické dianie na Slovensku. Ako Martin prežíval svoje vystúpenie pred stovkami ľudí? Prečo sa postavil na pódium a čo odkazuje svojim rovesníkom? Dozviete sa z krátkeho rozhovoru.

- Čo bolo podnetom vášho verejného vystúpenia k aktuálnej politickej situácii u nás?
Predovšetkým to bol môj občiansky postoj, ktorý ma prinútil sa postaviť medzi rečníkov. Využil som znalosti z nemeckých predmetov, na ktorých nás učia, ako máme vyargumentovať svoj názor. To, čo sa stalo pred viac ako mesiacom na Slovensku pohlo nielen mnou, ale myslím si, že aj časťou spoločnosti. Bolo to možné vidieť na vysokej účasti ľudí na protestoch u nás v Poprade i na celom Slovensku.

- Vystúpili ste ako rečník aj na iných protestoch?
Nie. Musím sa priznať, že to bola moja premiéra, ktorú by som určite označil ako zaujímavú skúsenosť.

- Ako ste sa cítili na pódiu pred obrovským davom ľudí?
Samozrejme, mal som veľkú trému. Hlavne potom, ako som uvidel plné námestie, pred ktorým som mal vystúpiť. Snažil som sa zahĺbiť do svojho textu a zároveň som nechcel stratiť kontakt s publikom.

- Ako člen školskej rady organizujete školské aj mimoškolské aktivity vášho gymnázia. Myslíte si, že študenti protesty podporujú aktívne alebo pasívne?
Rád by som podotkol, že za tým netreba hľadať nejakú školskú iniciatívu, keďže škola je oficiálne apolitická. Ako študenta – rečníka si ma ľudia spájali s tým, že reprezentujem školu. To však nebolo mojím zámerom. Ísť rečniť bolo moje súkromné rozhodnutie, ktoré som bral ako občiansku povinnosť. Študenti protesty podporujú aktívne. Potvrdzuje to aj fakt, že hlavnými organizátormi protikorupčných pochodov a protestov Za slušné Slovensko sú študenti.

- Máte nejaký odkaz pre študentov, ktorí premýšľajú nad rečnením pred veľkým publikom?
Nech do toho určite idú a odosobnia sa od názoru okolia. Rád by som zdôraznil, že účasť na protestoch je našim právom, a preto sa netreba báť. Študenti stáli pri každej demonštrácii, lebo my sme tá generácia, ktorá „zdedí” Slovensko vybudované našimi rodičmi. Je to dôležité hlavne pre nás, ktorí nechceme odísť do zahraničia za vidinou lepšieho života, ale chceme ostať na Slovensku.

Terézia Petrovská, SŠUDT Poprad, 5. F

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM