Peter Handzuš Krimi

Za služobné cesty viac

Suma stravného na tento rok stúpa o viac ako 5 %.

Suma stravného, ktorú je povinný zamestnávateľ zaplatiť svojmu pracovníkovi počas služobnej cesty v rámci Slovenska, sa zvyšuje o viac ako 5 %. Vyplýva to z opatrenia rezortu práce. „Nové sumy stravného sú platné od 1. januára tohto roka,“ vysvetľuje pre TASR hovorkyňa ministerstva Slavomíra Sélešová.
Pokiaľ je zamestnanec na služobnej ceste od 5 do 12 hodín, má nárok na 3,80 eura, po starom by dostal 3,60 eura.
V prípade, ak cesta trvá od 12 do 18 hodín, pracovník dostane 5,70 eura, v minulom roku by to bolo 5,40 eura. Ak je služobná cesta dlhšia a trvá viac ako 18 hodín, zamestnanec má nárok na 8,80 eura. Po starom by dostal 8,30 eura.
Zmenou sumy stravného sa upravuje aj minimálna hodnota stravovacieho kupónu, ktorá predstavuje 75 % zo základnej sadzby, jeho hodnota tak stúpa z 2,70 eura na 2,85 eura. „Hlavným cieľom povinného stravného je zabezpečiť pravidelné stravovanie pracujúcich ľudí, čím sa obmedzuje negatívny dopad na ich zdravie spôsobený nepravidelným stravovaním,“ konštatuje v stanovisku pre médiá Asociácia emitentov stravovacích poukážok.
Na Slovensku má v súčasnosti zabezpečené stravovanie prostredníctvom stravných lístkov približne 750.000 ekonomicky aktívnych obyvateľov. „Stravné lístky využívajú najmä firmy, pre ktoré je ekonomicky náročné zabezpečiť stravovanie vo vlastných podnikových kantínach,“ dodáva asociácia.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM