Peter Handzuš Rôzne

Za zrušené lety na Slovensko by mali ČSA vyplácať odškodné

Rýchle utlmenie prevádzky väčšiny liniek Českých aerolínií (ČSA) na Slovensku môže priniesť pred sviatkami niektorým cestujúcim zaujímavé zárobky. Napísal to dnes denník Mlada fronta Dnes.

Podľa európskej smernice o právach cestujúcich v leteckej doprave totiž musia aerolinky odškodniť cestujúcich v prípade, že im nedali o zrušení letu vedieť skôr než dva týždne vopred. To je prípad niektorých cestujúcich na linkách z Prahy do Žiliny a Popradu a rovnako aj cestujúcich na linkách z Bratislavy do troch európskych miest.

Nejde pritom o malú sumu. Prakticky každý cestujúci, ktorý má letenku na nasledujúce dva týždne, má nárok na 250 eur. A k tomu, samozrejme, aj nárok na vrátenie peňazí za zrušenú letenku. Výška odškodného závisí od vzdialenosti, kam sa malo letieť, no väčšina zrušených letov spadá do prvej kategórie do 1500 kilometrov. „Podľa platného nariadenia majú cestujúci, ktorí neboli včas informovaní o zrušení letu, právo na náhradu škody za zrušený let,“ potvrdil šéf Európskeho spotrebiteľského centra Tomáš Večl.

ČSA zatiaľ predajcom leteniek poslali strohé oznámenie, že cestujúcim do Žiliny majú prerezervovať letenku do Ostravy a cestujúcim do Popradu na lety do Košíc. Spoje do Žiliny a Popradu sú zastavené len do konca roku, od januára je na ne opäť možné zakúpiť letenky. V prípade spojenia do Bratislavy to však možné nie je.

Podľa európskeho nariadenia majú cestujúci okrem odškodnenia, ktoré dostanú v každom prípade, možnosť vybrať si medzi vrátením peňazí alebo presmerovaním letenky. V prípade obidvoch slovenských miest však nie je možné cestujúcich presunúť na inú linku, pretože nikto iný tam pravidelné spojenie nezabezpečuje.

Ako sa majú cestujúci, ktorí boli presmerovaní na let do Ostravy, dopraviť ďalej do Žiliny a kto by im túto cestu hradil, už ČSA v liste predajcom leteniek neuviedli. Večl sa domnieva, že podľa stanovísk Európskej komisie a prevažujúcich výkladov európskeho nariadenia by mali byť aerolinky povinné uhradiť aj náklady na tento presun. Dodal však, že situácia je trochu komplikovanejšia, pretože jasný judikát Európskeho súdneho dvora v tomto smere neexistuje.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM