Peter Handzuš Správy

Zábavná pyrotechnika je ľahko dostupná. Dajte si pozor, aby vám neublížila

Keďže silvestrovský ohňostroj je v Poprade tradične v réžii jeho obyvateľov, tí sa naň od začiatku decembra patrične pripravujú. Zábavná pyrotechnika vám však môže aj ublížiť. Zvlášť nebezpečná je pyrotechnika v rukách detí a ľudí pod vplyvom alkoholu.

Ilustračný obrázok k článku Zábavná pyrotechnika je ľahko dostupná. Dajte si pozor, aby vám neublížila
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

V minulom roku sme zaznamenali až 34 zranených počas silvestrovskej noci. Jeden z týchto prípadov bol smrteľný. Najčastejšie dochádza pri takýchto výbuchoch k poraneniam horných končatín, teda k devastačným poraneniam rúk a popáleninám v oblasti tváre,“ uviedol Boris Chmel, manažér pre komunikáciu s verejnosťou Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

„Boli by sme príjemne prekvapení, keby tohtoročná štatistika bola nižšia,“ povedal Chmel. Najväčším rizikom je ako vždy po domácky vyrobená pyrotechnika. Záchranári preto varujú pred jej používaním.

Hasiči varujú pred neodborným použitím pyrotechniky

Hasičov každoročne v tomto období zamestnávajú požiare, ktoré spôsobí neodborná manipulácia so zábavnou pyrotechnikou.

„Najzávažnejším problémom je ľahká dostupnosť zábavnej pyrotechniky pre deti, u dospelých to často býva spojitosť konzumácie alkoholu a následné používanie ohňostrojov," informujú hasiči.

Až v polovici prípadov je príčinou vzniku požiarov počas Silvestra a Nového roka práve neodborné používanie zábavnej pyrotechniky.

Občania si zväčša neuvedomujú, že svojím nezodpovedným a nedbalým konaním môžu zapríčiniť požiare balkónov, bytov alebo zaparkovaných vozidiel, ale i mnoho požiarov menšieho rozsahu, ako sú požiare kontajnerov, trávnatých porastov a podobne, ktoré si taktiež vyžadujú profesionálny zásah hasičov.

Zábavná pyrotechnika musí byť v originálnom balení

Ľuďom preto hasiči odporúčajú, aby si kupovali zábavnú pyrotechniku iba v originálnych obaloch, pri jej používaní a manipulácii sa vyvarovali konzumácie alkoholu, dodržiavali pokyny výrobcu a predajcu.

Taktiež by ľudia nemali zapaľovať zábavnú pyrotechniku priamo v ruke a v blízkosti tváre, nemali by ju odpaľovať v sklenených fľašiach a nádobách a zapálenú pyrotechniku nezhadzovať z okien a balkónov, môže totiž spôsobiť požiar balkóna, bytu alebo zaparkovaných vozidiel. Potenciálnymi zdrojmi požiaru môžu byť aj rozžeravené fragmenty, ktoré vznikajú pri každom zapálení zábavnej pyrotechniky.

Zásady používania zábavnej pyrotechniky

• Zábavnú pyrotechniku nakupujte len u certifikovaného predajcu, takto zakúpené výrobky majú návod na použitie, označenie triedy, je uvedený výrobca a dátum výroby a spotreby. Predajca je povinný poučiť kupujúceho, ako bezpečne používať zábavnú pyrotechniku.
• Vždy si prečítajte a postupujte v súlade s návodom na použitie.
• Pyrotechniku skladujte v pôvodných obaloch a na bezpečnom mieste.
• Výrobky nerozoberajte, nevysýpajte pyrotechnické zlože a vzájomne ich nekombinujte. V žiadnom prípade nie je vhodné nosiť pyrotechniku vo vreckách šiat.
• Nebezpečná môže byť pyrotechnika, ktorá má poškodený, navlhnutý, roztrhnutý a znovu zalepený obal alebo je po záručnej dobe.
• Je nutné rozlišovať, či daný výrobok je pre použitie v interiéri alebo vo vonkajšom prostredí. Nepoužívať pyrotechniku v horľavom prostredí.
Nebezpečné je manipulovať s nevybuchnutou pyrotechnikou – zlyhané výrobky treba ponechať na mieste 5 až 10 minút (podľa návodu) a potom ponoriť do vody na 24 hodín.
• Lietajúce a vystreľovacie efekty zapaľujte tak, aby vám nevleteli do oka, do vlasov, pod odev, do bytu a podobne.
• Piráty škrtnite o zápalkovú škatuľku a hneď odhoďte na bezpečné miesto.
• Rakety je dobré pred odpálením vložiť do plastovej fľaše 1/3 naplnenej pieskom (kvôli stabilite), nie iba zapichnúť do zeme alebo udupaného snehu. Pre ľahší výmet rakety je vhodné túto upevnite tak, aby drevený hranolček spojený s raketou spoľahlivo vyletel do vzduchu. Pri zapaľovaní sa nenakláňajte nad raketu a nedržte stabilizátor v ruke.
Buďte ohľaduplní a zábavnú pyrotechniku neodpaľujte v blízkosti škôl, nemocníc, domovov dôchodcov a pod. Iniciované výrobky zábavnej pyrotechniky nehádžte medzi ľudí, malé deti a zvieratá.
• Zábavná pyrotechnika neraz končí aj na balkónoch na sídliskách, preto je potrebné z týchto miest odstrániť všetky horľavé veci.

Stáva sa často, že ľudia sa porania podomácky vyrobenou pyrotechnikou, pričom pri podomácky vyrobenej pyrotechnike sú následky zranení vážnejšie, ako pri zakúpení si zábavnej pyrotechniky u certifikovaného predajcu.

Zdroj: global24, tasr, webnoviny, minv.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM