Peter Handzuš Rôzne

Zabezpečenie čistoty a poriadku v mestách je zákonnou povinnosťou

Mestá a obce vytvárajú v rámci svojich možností podmienky na to, aby sa čo najviac občanov zapojilo do skrášlenia svojho prostredia v rámci jesenného upratovania.

„Zabezpečovanie a udržiavanie čistoty i poriadku v mestách a obciach je zákonnou povinnosťou, ktorú si samosprávy detailnejšie upravujú vo svojich všeobecne záväzných nariadeniach,“ konštatoval pre TASR hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák. Ako dodal, tie vychádzajú z toho, že obyvatelia obce sa zo zákona podieľajú na jej rozvoji, ochrane a zveľaďovaní životného prostredia v nej a napokon majú napomáhať udržiavať poriadok.
Rozsah technického a organizačného zabezpečovania jesenného upratovania je pritom individuálny. Líši sa od potrieb občanov a možností samospráv. „To, že mestá a obce financujú svoje potreby predovšetkým z vlastných príjmov, sa v konečnom dôsledku odzrkadľuje aj na rozsahu takýchto aktivít,“ dodal Kaliňák. Samosprávy v tejto súvislosti najčastejšie zabezpečujú rozmiestňovanie veľkoobjemových kontajnerov a upravujú prevádzku vo svojich zberných dvoroch.
„Čisté mesto je vizitkou všetkých. Preto je dôležitá nielen participácia ľudí na takýchto aktivitách, ale aj rešpektovanie pravidiel, ktoré pre zabezpečovanie čistoty a poriadku stanovujú miestne územné samosprávy,“ uzavrel hovorca ZMOS.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM