Peter Handzuš Rôzne

Spomienky na Petra Šperku (†57): Vždy bol pripravený pomáhať, jeho srdce patrilo horám

Na Petra Šperku (†57) spomínajú kolegovia ako na skvelého kamaráta a človeka so srdcom patriacim horám. Mnoho z profesionálnych záchranárov Peter aj vychoval.

Ilustračný obrázok k článku Spomienky na Petra Šperku (†57): Vždy bol pripravený pomáhať, jeho srdce patrilo horám
Zdroj: TASR

Konflikt v Pakistane sa zrazu citeľne dotkol aj Slovenska. Dvaja horolezci so slovenským pasom, ktorí patrili k expedícii na Nanga Parbat, tragicky zahynuli v základnom tábore. Život Petrovi Šperkovi a Antonovi Dobešovi vzali teroristi z Talibanu.

„Petra som poznal ešte z čias, keď pracoval ako metodik v dobrovoľnom zbore Tatranskej horskej služby. Vždy nás bral ako seberovných,“ začal so smútkom v hlase rozprávať profesionálny horský záchranár a horský vodca Palo Kuna.

Kamarát a všestranný človek

Peter Šperka sa nevenoval len záchrane a horolezectvu. „Peter pracoval aj ako tréner skialpinistov, liezol, pomáhal. Jednoducho všestranný človek, ktorého život bol úzko spojený s horami.“ Človek stvorený pre kopce a výborný parťák v práci aj na lezenie tu už však nie je.

To, čo sa stalo v základnom tábore pod horou Nanga Parbat, s hrôzou sleduje celý svet. Zo šoku sa spamätávajú aj kolegovia záchranári nebohého horolezca. „Každý horolezec počíta s tým, že sa môže niečo prihodiť pri lezení v stene, že môže zomrieť pod lavínou alebo pri páde, ale nie v základnom tábore, kvôli politickým ťahom,“ povedal šokovaný Palo Kuna.

Stále bol tam, kde sa niečo dialo

58-ročný Peter Šperka bol dobrý kolega počas záchranných akcií. Pamätajú si ho tak profesionáli, ako aj dobrovoľní záchranári. „Na svoj relatívne vysoký vek bol na tom veľmi dobre aj kondične. Dokázal nám mladším pomôcť, potiahnuť, vždy bol pripravený vyraziť pomáhať do kopcov. Stále bol tam, kde sa niečo dialo,“ spomína záchranár Palo Kuna na svojho kolegu, ktorému sa stala osudnou expedícia na Nanga Parbat.

Záchranár spomína na kolegu: Peter Šperka bol dobrý kamarát a všestranný človek
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM