Peter Handzuš Rôzne

Záchranári dostanú nové autá

Horská záchranná služba dostane na budúci rok sedem nových terénnych áut.

Pre médiá to dnes potvrdil minister vnútra Daniel Lipšic. „Schvaľovali sme nový materiál na porade ministerstva, ktorý sa nazýva Koncepcia záchrany v horách na najbližšie štyri roky. Našou úlohou je zabezpečiť adekvátny rozvoj, prostriedky a techniku,“ povedal minister.

Tento rok ministerstvo dopĺňalo modernejší výstroj a súčiastky pre HZS. „Na budúci rok budeme výrazne obmieňať automobilovú techniku, HZS dostane sedem Land Roverov Defenderov, ktoré budú určené na horskú záchranu,“ objasnil Lipšic. Okrem toho sa doplní aj výbava skútrami, najmä pre lyžiarske strediská. Blíži sa hlavná zimná sezóna a počet turistov na svahoch sa výrazne zvýši. „O to je dôležitejšie, aby boli horskí záchranári nielen dobre vycvičení, ale aby mali aj dobrý výstroj,“ upozornil minister.

Rezort vnútra okrem toho v spomínanej koncepcii uvažuje o zavedení povinnosti nosiť ochranné prilby pre maloleté osoby do 15 rokov. „Je to kvôli vyšším rizikám úrazov na zjazdovkách. Mali sme tragické príhody smrti detí, častokrát preto, že nemali tento ochranný prostriedok,“ vysvetľuje Lipšic. Ide však o povinnosť, ktorá musí byť ošetrená v zákone. Ministerstvo vnútra v súčasnosti pripravuje takýto návrh zákona. „Nemal by to byť nejaký politicky sporný zákon. Predpokladám, že pre budúcu lyžiarsku sezónu bude už aj účinný a platný,“ ubezpečil Lipšic.

„Môžeme konštatovať, že v tomto roku je nárast úrazovosti v horách o cca 15% oproti minulému roku. Jedným z dôvodov je, že sa k nám vracajú turisti,“ zhodnotil uplynulý rok riaditeľ HZS Jozef Janiga. Menej však bolo v roku 2011 tragických úrazov. Aj podľa Janigu je nosenie prilby veľmi dôležité. „Každý rok máme jeden smrteľný úraz, ktorému by sa dalo predísť alebo ho minimalizovať, kedy by tá prilba dokázala zachrániť život. To sa týka aj ďalších mozgovo-lebečných poranení a zranení chrbtice,“ upozornil.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM