Peter Handzuš Správy

Záchranári pomáhali dvom horolezcom. Akciu komplikovalo počasie

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Popradu bola vo štvrtok popoludní privolaná k výpadku dvoch horolezcov v severnej stene Kežmarského štítu.

Ilustračný obrázok k článku Záchranári pomáhali dvom horolezcom. Akciu komplikovalo počasie
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Zranení horolezci sa nachádzali v náročnom horolezeckom teréne, na palubu vrtuľníka preto pristúpili horskí záchranári. Vo Vysokých Tatrách sa poveternostné podmienky rýchlo menili a zásah komplikovali. Pilot vrtuľníka musel horských záchranárov vysadiť pri Chate pri Zelenom plese a následne sa pre zhoršenie letových podmienok vrátil na základňu v Poprade.

Horskí záchranári vyrazili od chaty zraneným na pomoc pozemne. Zo steny ich vyslobodili, poskytli im neodkladné ošetrenie a transportovali ich späť na Chatu pri Zelenom plese. Jeden z litovských horolezcov utrpel poranenie dolnej končatiny, druhý bol na tom oveľa horšie, utrpel viacero vážnych zranení a bol v bezvedomí.

„Keďže sa medzičasom letové podmienky zlepšili, vrtuľník z Popradu mohol opäť vzlietnuť na pomoc. Po prílete k chate prevzal lekár leteckých záchranárov ťažšie zraneného do svojej starostlivosti. Horolezec utrpel vážny úraz hlavy, končatín, bol ťažko podchladený. Po ošetrení, napojení na umelú pľúcnu ventiláciu ho v kritickom stave preložili na palubu vrtuľníka a okamžite previezli do popradskej nemocnice,“ informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Turočeková.

Druhého horolezca transportovali z chaty záchranári Horskej záchrannej služby na Bielu vodu, kde ho prevzala posádka RLP.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM