Miroslav Pomajdík Správy

Záchranári riskovali vlastné životy: Pri vyslobodzovaní robotníkov hrozil ďalší zával!

Na mieste tragédie v rozostavanom tuneli Šibenik boli ako prví záchranári z levočskej nemocnice, ktorí na mieste našli šesť zranených robotníkov, z toho boli dvaja vo veľmi ťažkom stave a jeden z nich bol stále zasypaný. Záchranári riskovali pri vyťahovaní vlastné životy.

Ilustračný obrázok k článku Záchranári riskovali vlastné životy: Pri vyslobodzovaní robotníkov hrozil ďalší zával!
Zdroj: TASR

„Nám bola udalosť nahlásená krátko po 4.30 hodine, vydali sme sa na miesto nešťastia k rozostavanému tunelu. Bolo tam šesť zranených z toho dvaja boli vo veľmi ťažkom stave. Najprv sme pomáhali vyslobodiť a oživovať jedného robotníka, ktorý mal mnohopočetné zranenia, bol ešte zasypaný. S pomocou polície sme ho odtiaľ vytiahli, naložili do sanitky, žiaľ ani po hodine oživovania, sa nám ho nepodarilo zachrániť,“ uviedol na margo zásahu Oleg Kostyukevych z oddelenia urgentnej medicíny levočskej nemocnice.

Zasypaný robotník utrpel zranenia nôh, hrudníka, hlavy, panvy a mal amputované prsty na dlani. Záchranári ho vyslobodzovali ešte za tmy. Najväčším nebezpečenstvom počas zásahu predstavovala zemina, ktorá sa mohla každú chvíľu zosunúť a zasypať ich. „Nad tým sme vtedy nerozmýšľali, jednoducho ho bolo treba vyslobodiť, šli sme do toho s rizikom, že sa nám môže niečo stať,“ dodal Kostyukevych.

Zachránený Štefan Hliník o tragédii

V levočskej nemocnici na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny je momentálne hospitalizovaný jeden z robotníkov Štefan Hliník z Handlovej, ktorý bol na stavenisku predákom. „Cítim sa lepšie, chcel by som sa poďakovať lekárom, že sa tak rýchlo o mňa postarali, naozaj všetka česť. Som poudieraný, najviac ma to bolí,“ povedal Hliník. Veľmi ho mrzí strata kamaráta, s ktorým pracoval aj na stavbe tunela Branisko.

Ohľadne výbuchu a samotnej tragédie sa nechcel vyjadrovať, to necháva na kompetentných, ktorí tak učinia po ukončení vyšetrovania. „Toto by sa nemalo stávať, hoci nastupujeme do práce s tým, že je nebezpečná,“ uzavrel Hliník.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM