Marián Handzuš Rôzne

Záchranári sa zapotili. Akciu im komplikoval vietor a búrka s bleskami

Vo štvrtok poobede pomáhali záchranári českému turistovi s dochrámanou nohou. Akciu komplikoval búrlivý vietor a silná búrka. Zranený turista sa do nemocnice nakoniec dostal až neskoro v noci.

44-ročný český turista si vo štvrtok popoludní poranil pri túre nohu a nebol schopný v nej samostatne pokračovať. Spolu s priateľom sa nachádzali v Javorovej doline približne 250m pod sedlom Sedielko.

Vo Vysokých Tatrách od rána fúkal silný nárazový vietor ale viditeľnosť bola dobrá. Pre odľahlosť miesta bola do záchrannej akcie nasadená letecká technika. Posádka VZZS sa pokúsila dostať k postihnutému aj napriek nepriaznivým podmienkam. Dokázala lokalizovať postihnutého, ale silný nárazový vietor jej nedovolil spustiť lekára k postihnutému.

Záchranári HZS boli v tom čase už v pohotovosti. Po neúspešnom pokuse posádky VZZS vyrazilo 12 záchranárov HZS k postihnutému. Po príchode na miesto úrazu bol pacient ošetrený a dolná končatina zafixovaná pomocou dlahy.

Celú záchrannú akciu začalo komplikovať počasie, hlavne prichádzajúca búrka s častými bleskami, ktorá s prestávkami trvala až do konca záchrannej akcie.

Pacient bol pomocou nosidiel Kong a terénneho vozidla transportovaný do Tatranskej Javoriny, kde bol odovzdaný privolanej posádke RZP na prevoz do nemocnice v Poprade. Záchranná akcia skončila v neskorých večerných hodinách.

Poprad24/hzs Foto: hzs.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM