Monika Földešiová Správy

Záchranári o Kurimanoch: Bol to strašný pohľad, toľko zranených sme ešte nevideli

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská sa v Prešove poďakovala záchranárom, ako aj ďalším pracovníkom, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na záchrannej akcii zdravotníckych zložiek pri nešťastí v Kurimanoch.

Ilustračný obrázok k článku Záchranári o Kurimanoch: Bol to strašný pohľad, toľko zranených sme ešte nevideli
Zdroj: TASR

Zvolenská ocenila 59 ľudí, ktorí 2. novembra tohto roka prejavili maximálnu mieru pohotovosti a profesionality pri záchrane zranených robotníkov. Uviedla, že to, čo sa tam stalo, je veľká ľudská tragédia, napriek tomu treba upozorniť na prácu záchranárov.

„Títo ľudia každý deň zachraňujú životy skvelou prácou. Operačný systém, ako ho máme my nastavený, body záchrannej zdravotnej služby či už s lekárom alebo bez lekára, skutočne fungujú. Treba preto upozorniť, že títo ľudia robia svoju prácu naozaj dobre,“ povedala novinárom Zvolenská.

Ako prvá na miesto nešťastia prišla posádka zdravotníkov z Levoče s lekárom Tomášom Tatarkom, ktorý bol veliteľom zdravotníckeho zásahu. Spomína si, že v prvom momente zranených ani nevideli, pretože všade bol rozliaty betón a množstvo železa. „Nebol to pekný pohľad, vytvorili sme záchranný bod a hasiči nám prinášali pacientov. Sedem rokov pracujem ako lekár v záchranke a s takým množstvom zranených som sa stretol po prvý raz v živote,“ povedal 30-ročný lekár. Priznal, že to nebola jednoduchá situácia. Spomenína si, že po zásahu sa mu táto situácia vynárala v mysli a niekoľkokrát si premietol v hlave, či všetko čo robili, bolo dobré.

Ocenenie si prevzala aj členka posádky RZP zo Spišskej Novej Vsi Magdaléna Mlynarčíková. Ich vozidlo dorazilo na miesto tragédie medzi prvými. Vyštudovaná zdravotná sestra, ktorá už 27 rokov pôsobí v záchrannej službe priznala, že pri takejto tragédii ešte nebola. „Keď sme tam došli, bolo to strašné, mala som obavy, že sa ešte niečo stane, napríklad tým hasičom, čo tam zasahovali, bolo tam blato šmýkalo sa,“ uviedla záchranárka. Pacient, o ktorého sa starala, jej vraj do odchodu sanitkou rozprával, ako sa to stalo.

Napriek tomu, že ide o skúsenú záchranárku s množstvom zásahov priznáva, že v nasledujúcich dňoch sa jej vraj veľmi ťažko zaspávalo. „Som typ človeka, ktorý sa nesnaží prenášať do domácnosti to, čo som prežila, ale ťažko mi bolo. Zažila som všeličo, aj iné veci, aj útok na mňa osobne, ale toto sa nedá s tým porovnať,“ dodala so zastretým hlasom Mlynarčíková.

Tragédia na rozostavanom diaľničnom moste pri Kurimanoch si vyžiadala štyri ľudské životy, ďalší 11 robotníkov utrpelo zranenia.

foto: TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM