Martin Sýkora Správy

Záchranári v neustálom pohybe: Stratili sa Poliaci, Slováci bez vybavenia

Horskí záchranári opäť bojovali o život návštevníkov našich veľhôr. Za aktuálnych podmienok je prechod magistrálou nemožný bez zimného výstroja, výzbroje a znalostí!

Ilustračný obrázok k článku Záchranári v neustálom pohybe: Stratili sa Poliaci, Slováci bez vybavenia
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Stratení Poliaci

V stredu (27. 12.) popoludní prijala Horská záchranná služba (HZS) žiadosť o pomoc pre dvojicu skialpinistov z Poľska. Počas výstupu z Doliny Bielej vody cez Malú Svišťovku smerom na Skalnaté pleso stratili orientáciu v teréne a vybočili z modro značeného turistického chodníka.

„Tu sa skialpinistka pošmykla, pričom stratila lyže aj palice a po páde zastala až v kosodrevine,“ informovali horskí záchranári prostredníctvom operačného strediska.

Jej pád sa našťastie obišiel bez zranení. K 33–ročnej žene zlyžoval jej 32–ročný kolega a spoločne už potom pokračovali cez kosodrevinu a polom v snahe dôjsť na Skalnaté pleso, čo však v ťažkých podmienkach bolo nad ich sily. Do oblasti im odišli na pomoc záchranári HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry. „Na základe poskytnutých GPS súradníc a následne vizuálneho kontaktu sme našli oboch skialpinistov, ktorých sme vyviedli z terénu na zjazdovku pod Čučoriedkami,“ doplnili záchranári, ktorí s dvojicou Poliakov následne zišli na Štart, odkiaľ boli taktiež pomocou snežného pásového vozidla spoločnosti TMR dopravení do Tatranskej Lomnice. Horskí záchranári následne transportovali skialpinistov na parkovisko k Bielej vode, kde mala dvojica zaparkované vozidlo. „HZS vyjadruje poďakovanie prevádzkovateľovi lyžiarskeho strediska za spoluprácu pri spomenutej záchrannej akcii a zároveň pri záchrannej akcii turistov uviaznutých na magistrále,“ uviedli horskí záchranári.

Slováci bez potrebného vybavenia

V rovnaký deň v popoludňajších hodinách požiadali o pomoc záchranárov vo Vysokých Tatrách dvaja turisti slovenskej národnosti z magistrály, ktorí smerovali zo Zamkovského chaty na Skalnaté pleso.

„Žena a muž vo veku 29 a 30 rokov nedisponovali potrebným zimným vybavením a po zľadovatenom chodníku sa nedokázali vrátiť, ani pokračovať ďalej,“ informovalo operačné stredisko HZS.

Na pomoc im odišli záchranári HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry, ktorí dvojicu našli v oblasti vstupu do Škaredého žľabu. „Obom turistom sme poskytli potrebný zimný výstroj a za pomoci fixačných lán a istenia ich vyviedli až na zjazdovku na Skalnaté pleso,“ dodali záchranári, ktorí dvojicu pomocou snežného pásového vozidla spoločnosti TMR dopravili do Tatranskej Lomnice, odkiaľ ich ďalší záchranári HZS transportovali do Starého Smokovca.

HZS upozorňuje turistov, že prechod po magistrále je za aktuálnych podmienok nemožný bez zimného výstroja, výzbroje a znalostí!

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM