Jozef Legéň Správy

Záchranári zdrvení smrťou horolezcov: Verili sme v zázrak, prišli sme o poslednú nádej

Členovia Tatranskej horskej služby vo Vysokých Tatrách so zdesením prijali správu o tragédii, pri ktorej prišli o život násilnou smrťou ich kamaráti, Anton Dobeš a bývalý dlhoročný člen Peter Šperka. Slovenskí horolezci sa stali obeťami útoku ozbrojencov pod horou Nanga Parbat v Pakistane.

Ilustračný obrázok k článku Záchranári zdrvení smrťou horolezcov: Verili sme v zázrak, prišli sme o poslednú nádej
Zdroj: Webnoviny.sk

Verili na zázrak

„Do poslednej chvíle sme verili v zázrak, avšak oficiálne potvrdená správa o ich smrti nám vzala poslednú nádej. S hlbokým profesionálnym i ľudským rozhorčením odsudzujeme neospravedlniteľný barbarský čin ozbrojencov, ktorí neváhali pripraviť o život bezbranných a mierumilovných ľudí – navyše ľudí, ktorí svoj život zasvätili pomoci druhým, a pre ktorých bol život a zdravie človeka najvyššou spoločenskou i ľudskou hodnotou,“ uvádza sa vo vyhlásení Tatranskej horskej služby – dobrovoľného zboru vo Vysokých Tatrách, predseda Jaroslav Švorc.

Dobrovoľní horskí záchranári z Vysokých Tatier sa s hlbokým zármutkom zmierujú s neodvrátiteľnou skutočnosťou, že ich priatelia sa do svojich milovaných hôr už nikdy nevrátia. „Zostanú v našich spomienkach ako dobrí a obetaví muži, výborní horolezci milujúci hory, ale najmä ako spoľahliví kamaráti a priatelia,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení. Úprimnú sústrasť rodinám a príbuzným Petra Šperku a Antona Dobeša vyjadrujú aj profesionálni záchranári z Horskej záchrannej služby.

Boli skúsenými horolezcami

Peter Šperka bol od roku 2003 profesionálny záchranár Horskej záchrannej služby, horský vodca UIAGM, účastník viacerých expedícií na osemtisícové vrcholy – Šiša Pangma (8 046 m), Manaslu (8 163 m), Broad Peak (8 047 m), Gasherbrum I (8 068 m), Gasherbrum II. (8 035 m) a Cho Oyu (8201 m), z ktorých dosiahol vrchol Cho Oyu, Manaslu, Šiša Pangma, Gasherbrum I.

K jeho horolezeckej kariére patrí aj koruna Európy a rôzne iné expedície vo svetových horách. Anton Dobeš, zdravotnícky a horský záchranár, bol členom lekárskej komisie JAMES-u, zúčastnil sa dvoch himalájských expedícií a to na Cho Oyu (8 201 m) a Mount Everest (8 848 m).

Peter Šperka a Anton Dobeš sa stali obeťami útoku ozbrojencov v nedeľu v základnom tábore pod horou Nanga Parbat v Pakistane. Obeťami ich útoku sa stali desiati horolezci vrátane dvoch slovenských horolezcov, ako aj ich pakistanský sprievodca.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM