Monika Vengrínová Krimi

Záchranná akcia, ktorá trvala 15 hodín: Uviaznutí turisti nocovali aj s dieťaťom pod Lomničákom

Dvaja dospelí a jedno dvanásťročné dieťa požiadali o pomoc horských záchranárov po tom, ako zišli z turistického chodníka a nedokázali pokračovať v túre. Pre silný vietor sa k nim však leteckí záchranári nedostali. Turisti museli nocovať v horách.

Ilustračný obrázok k článku Záchranná akcia, ktorá trvala 15 hodín: Uviaznutí turisti nocovali aj s dieťaťom pod Lomničákom
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

V sobotu vo večerných hodinách bola požiadaná o pomoc Horská záchranná služba i posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE po tom, ako dvaja dospelí a jedno 12-ročné dieťa zišli z turistického chodníka a z dôvodu vyčerpania nedokázali samostatne pokračovať v túre. Slovenskí turisti pri schádzaní z Lomnického štítu smerom do Malej studenej doliny zablúdili a pravdepodobne uviazli v Braunerovom žľa­be.

Posádka vrtuľníka bezodkladne vzlietla z Popradu smerom do Vysokých Tatier, turistov sa im podarilo lokalizovať, pre silný vietor však nebol možný výsadok záchranára palubným navijakom, ani pristátie pri Téryho chate. Z dôvodu zaistenia bezpečnosti posádky rozhodol pilot o návrate späť na základňu v Poprade. S turistami ostali počas noci v telefonickom kontakte horskí záchranári.

V skorých ranných hodinách vzlietla popradská posádka opäť, na palube s operátorom, lekárom a dvoma horskými záchranármi smerovali do oblasti Jordánovej štrbiny. Poveternostné podmienky boli priaznivé, horských záchranárov mohol operátor spustiť palubným navijakom k turistom. Z náročného terénu ich po jednom v transportnej sedačke zviezli k Téryho chate, kde ich lekár leteckých záchranárov ošetril. Turisti boli mierne podchladení, dehydratovaní a vyčerpaní. Vrtuľníkom ich následne z heliportu pri Téryho chate previezli do Nemocnice Poprad. Záchrannej akcie, ktorá trvala pätnásť hodín, sa celkovo zúčastnilo 13 horských záchranárov.

Záchranná akcia pod Lomnickým štítom
6
Galéria
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM